Phantom limb pain:Therapeutic and Physiotherapeutic approach

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Πόνος μέλους φάντασμα: θεραπευτική και φυσικοθεραπευτική προσέγγιση
Phantom limb pain:Therapeutic and Physiotherapeutic approach

Μεσσήνη, Ελεάνα Α.Μ. 2070
Διαμαντοπούλου, Νικολίτσα Α.Μ. 2005

Λέπουρα, Αλεξάνδρα

Μέσα από την παρούσα εργασία επιχειρείται μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας σχετικά με την φυσικοθεραπευτική και θεραπευτική προσέγγιση του φαινομένου που ονομάζεται πόνος μέλους φάντασμα. Στο Γενικό Μέρος της εργασίας περιγράφεται συνοπτικά η έννοια του πόνου γενικότερα καθώς και του νευροπαθητικού πόνου. Ακολούθως, αναφέρονται ο πόνος μέλους φάντασμα, οι κλίμακες αξιολόγησης, τα επιδημιολογικά στοιχεία, η συμπτωματολογία, η αιτιολογία, οι προτεινόμενοι μηχανισμοί παθοφυσιολογίας καθώς και η επίδραση αυτού του πόνου στην ποιότητα ζωής των ακρωτηριασμένων ατόμων. Στο Ειδικό Μέρος αναλύεται η θεραπεία του φαινομένου. Αρχικά περιγράφεται συνοπτικά η φαρμακευτική αγωγή και οι χειρουργικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου μέλους φάντασμα.Έπειτα δίνεται έμφαση στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Εκτός,όμως, από την φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου συγκαταλέγονται και σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις καθώς επίσης παρατίθενται πίνακες μελετών με τα αποτελέσματα ανάλυσης των παραπάνω μεθόδων. Σκοπός της εργασίας είναι η εκμάθηση του πόνου μέλους φάντασμα που ταλανίζει σε μεγάλο βαθμό το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από το 80%) των ατόμων με απώλεια μέλους.Το γεγονός ότι οι επιστήμονες εν έτει 2018 δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν για ποιο λόγο και πώς προκαλείται ο πόνος μέλους φάντασμα καθιστά αδύνατη την εφαρμογή μίας συγκεκριμένης θεραπείας που να ανταποκρίνεται 100% σε όλους τους ασθενείς.Ο ρόλος της φυσικοθεραπευτικής και θεραπευτικής αποκατάστασης είναι να κάνει τη ζωή του ασθενούς όσο πιο φυσιολογική γίνεται μέσω ενός προγράμματος που ως πρωτεύοντα στόχο έχει την μείωση ή εξάλειψη του πόνου που αποτελεί το κύριο σύμπτωμα δυσλειτουργίας. Η αντιμετώπιση του πόνου παρέχει την δυνατότητα στα συγκεκριμένα άτομα να ανταποκρίνονται επαρκώς στις καθημερινές τους ανάγκες, να αισθάνονται αυτόνομοι και πιο λειτουργικοί, αναπτερώνοντας έτσι το πεσμένο ηθικό τους.

Πτυχιακή Εργασία

Νευροπαθητικός πόνος
Πόνος μέλους φάντασμα
Πόνος
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση
Θεραπεία


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-11-09T09:15:55Z


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.