Μεταλλευτική – Κοινωνικές Συγκρούσεις – Βιώσιμη Ανάπτυξη

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Μεταλλευτική – Κοινωνικές Συγκρούσεις – Βιώσιμη Ανάπτυξη (EL)

Κρομμύδας, Δημήτριος-Αλέξανδρος (EL)
Krommydas, Dimitrios-Alexandros (EN)

ntua (EL)
Καλιαμπάκος, Δημήτριος (EL)
Δαμίγος, Δημήτριος (EL)
Μενεγάκη, Μαρία (EL)

Η εξόρυξη των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) κατείχε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών παγκοσμίως. Η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον σύγχρονο πολιτισμό έγκειται στην αναγνώριση της αξίας των ΟΠΥ σε διάφορες χρήσεις και στην επακόλουθη ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Με την εκμετάλλευση των ΟΠΥ επηρεάζονται άμεσα διάφοροι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του ενεργειακού τομέα, δεδομένου ότι οι ΟΠΥ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Η αξία πολλών μετάλλων και φυσικών πετρωμάτων με μοναδικές ιδιότητες καθιστά την εξόρυξη τους αναγκαία για τη βιωσιμότητα και εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στον αντίποδα, ανακύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως στην αλόγιστη εκμετάλλευση ορισμένων περιορισμένων σε διαθεσιμότητα ΟΠΥ. Το αποτύπωμα των εξορυκτικών διεργασιών παραμένει ανεξίτηλο στην επιφάνεια της γης και αποτελεί θέμα διαχείρισης που εκτείνεται και στις επόμενες γενεές. Πλέον, είναι ευρέως διαδεδομένες οι αρνητικές συνέπειες της άνευ όρων μεταλλευτικής δραστηριότητας και, για αυτόν το λόγο, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας ο περιορισμός των επιπτώσεων, τόσο για την διατήρηση του φυσικού τοπίου όσο για την αποφυγή των κοινωνικών συγκρούσεων που συχνά ανακύπτουν. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται το ζήτημα των κοινωνικών αντιδράσεων, που – σε ορισμένες περιπτώσεις – οδηγούν σε συγκρούσεις, απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται μία σύντομη ιστορική αναδρομή στη σχέση του ανθρώπινου πολιτισμού με τις ΟΠΥ, παρουσιάζονται συνοπτικά οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, δίνονται παραδείγματα διενέξεων μεταξύ τοπικών κοινωνιών και μεταλλευτικών εταιρειών σε συνάρτηση με το κόστους που επιφέρουν στο μεταλλευτικό κλάδο και, τέλος, συζητούνται ορισμένες μέθοδοι διαχείρισης των κοινωνικών συγκρούσεων που εμφανίζονται, προς την κατεύθυνση επίτευξης της κοινωνικής ειρήνης. (EL)

bachelorThesis

Μεταλλευτική (EL)


Ελληνική γλώσσα

2022-10-17





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.