Α study of Greek Native Speakers’ (NSs’) Requests in Informal Situations: Modern Greek Films Data Analysis & Language Teaching

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Α study of Greek Native Speakers’ (NSs’) Requests in Informal Situations: Modern Greek Films Data Analysis & Language Teaching (EL)

Mavromati, Elisavet

Στην εργασία αυτή εξετάζουμε τις επιλογές φυσικών ομιλητών της ελληνικής στη διατύπωση 150 αιτημάτων σε οικείες, μεταξύ των συνομιλητών, περιστάσεις, που αντλούμε από ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Θεωρητικό μας πλαίσιο αποτελεί η εκδοχή των Brown και Levinson (1978, 1987) για την ευγένεια. Με βασικό πρότυπο το μοντέλο των Blum-Kulka κ.ά. (1989), αναλύουμε τις στρατηγικές των κύριων πράξεων, την προοπτική, τις εσωτερικές τροποποιήσεις και ειδικότερα τους λεξικούς/φραστικούς μετριαστές και τα επιτατικά στοιχεία των κύριων πράξεων αλλά και των υποστηρικτικών κινήσεων. Τέλος, ακολουθώντας τη Martínez-Flor (2008) διατυπώνουμε ενδεικτική πρόταση διδακτικής αξιοποίησης των δεδομένων σε μαθητές της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

ευγένεια, αιτήματα, Ελληνικά, τροποποιήσεις, ταινίες, διδασκαλία (EL)


Αγγλική γλώσσα

2021-10-11


14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (EL)
14th International Conference on Greek Linguistics (EN)

14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας; Πρακτικά του ΔΣΕΓ14; 802-814 (EL)
14th International Conference on Greek Linguistics; Πρακτικά του ΔΣΕΓ14; 802-814 (EN)

Copyright (c) 2021 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (EL)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.