A constructional approach to the marker (o)pu [(ό)που)]: Diachronic evidence for the relativizer to adverbial polysemy

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

A constructional approach to the marker (o)pu [(ό)που)]: Diachronic evidence for the relativizer to adverbial polysemy (EL)

Nikiforidou, Kiki
Katis, Demetra

Στην εργασία αυτή ερευνούμε τη διαχρονική εξέλιξη του δείκτη (ό)που από αναφορική σε επιρρηματική λειτουργία κατά τη Μεσαιωνική Ελληνική, υποστηρίζοντας ότι η επανανάλυση πραγματοποιείται μέσα από μεταβατικές χρήσεις που καθορίζονται εξίσου από συντακτικά και πραγματολογικά χαρακτηριστικά και επιδέχονται διπλή ερμηνεία. Η συνύπαρξη συντακτικο-πραγματολογικών παραγόντων στα καίρια για την αλλαγή περιβάλλοντα αναδεικνύει την ανάγκη να αναλυθούν αυτά ως γραμματικές δομές. Η διαχρονική έρευνα σε σώματα κειμένων της μεσαιωνικής δημώδους ενισχύει εμπειρικά την ύπαρξη τέτοιων μεταβατικών δομών, δείχνοντας ότι η επιρρηματική λειτουργία εξαρτάται από την εμφάνιση και καθιέρωσή τους. Οι μεταβατικές δομές αφορούν και την ανάλυση του (ό)που ως πολυλειτουργικού γραμματικού δείκτη αφού ενσωματώνουν τα κοινά χαρακτηριστικά διαφορετικών συντακτικών λειτουργιών. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

γλωσσική αλλαγή, αναφορικές προτάσεις, επιρρηματικές προτάσεις, μεταβατικές γραμματικές δομές, γραμματική πολυσημία, διαχρονική γραμματική των δομών (EL)


Αγγλική γλώσσα

2021-10-11


14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (EL)
14th International Conference on Greek Linguistics (EN)

14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας; Πρακτικά του ΔΣΕΓ14; 897-908 (EL)
14th International Conference on Greek Linguistics; Πρακτικά του ΔΣΕΓ14; 897-908 (EN)

Copyright (c) 2021 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (EL)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.