Η διάγνωση και σύγκριση των φυσικών ικανοτήτων των φοιτητών χιονοδρομίας με τους φοιτητές του ποδοσφαίρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Η διάγνωση και σύγκριση των φυσικών ικανοτήτων των φοιτητών χιονοδρομίας με τους φοιτητές του ποδοσφαίρου

ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (EL)
ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (EN)

Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διάγνωση των φυσικών ικανοτήτων όπως ταχύτητα, δύναμη, ευκινησία και αντοχή των φοιτητών αλπικού σκι και των φοιτητών του ποδοσφαίρου μέσω των ίδιων δοκιμασιών (τεστ) υπαίθρου. Επίσης ο σκοπός ήταν η σύγκριση της απόδοσης και της επίδοσης των παραπάνω δοκιμαζόμενων μεταξύ τους. Το δείγμα 60 ατόμων προήλθε από δύο ομάδες ανδρών διαφορετικών αθλημάτων: της χιονοδρομίας (N = 30) και του ποδοσφαίρου (N = 30), ενώ το επίπεδο σε κάθε ομάδα ήταν των προχωρημένων και των αρχαρίων αντίστοιχα. Μέχρι τη διεξαγωγή των δοκιμασιών οι ομάδες της χιονοδρομίας και του ποδοσφαίρου είχαν προπονητικό πρόγραμμα εξάσκησης των φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων τρεις ημέρες την εβδομάδα οι ειδικότητες και μία ημέρα την εβδομάδα το μάθημα επιλογής χιονοδρομίας και το υποχρεωτικό μάθημα ποδοσφαίρου με βάση το πρόγραμμα σπουδών. Για τη διάγνωση και τη σύγκριση των φυσικών ικανοτήτων των φοιτητών χιονοδρομίας και των φοιτητών του ποδοσφαίρου χρησιμοποιήθηκαν οι εξής τέσσερες δοκιμασίες του Αλπικού σκι στο ξηρό έδαφος (Γιοβάνης, 1989, 2006) μετά τη χιονοδρομική περίοδο: Α) Τεστ δρομικής ταχύτητας (Δρόμος 20m με φόρα), Β) Τεστ εκρηκτικής δύναμης των κάτω άκρων (Οκταπλούν με εναλλασσόμενη εκτίναξη των ποδιών από στάση), Γ) Τεστ ευκινησίας (Διαδρομή του Σλάλομ επί «φακέλου» ή «ζαριού» 5m x 5m), Δ) Αναερόβιο τεστ (Υπερπηδήσεις του εμποδίου ύψους 20cm επί 60sec.). Εφαρμόστηκε σχεδιασμός, όπου υπήρχαν 4 ερευνητικές ομάδες. Για όλα τα χαρακτηριστικά των δοκιμαζόμενων μετρήθηκαν: η μέση τιμή (Μ) και η τυπική απόκλιση (SD). Η μέση τιμή των επιδόσεων των δοκιμαζόμενων ανά ομάδα στα επιμέρους τεστ έχει συσχετισθεί μεταξύ τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φοιτητές του ποδοσφαίρου Α’ έτους όπως και της ειδικότητας δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα στην αντοχή σε σχέση με τους φοιτητές της χιονοδρομίας, παρόλο το αγώνισμα του ποδοσφαίρου διαρκεί 90 λεπτά σε σχέση με το Αλπικό σκι 1-2 λεπτά. Λέξεις κλειδιά: φυσικές ικανότητες, χιονοδρόμοι αλπικού σκι, ποδοσφαιριστές, δοκιμασίες (EL)
NO (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2018





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.