Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Διατροφή αθλητών ποδοσφαίρου

ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΩΡΟΘΕΑ (EL)
FILIPPA DOROTHEA (EN)

Η ποδοσφαίριση ανήκει στα αθλήματα τα οποία απαιτούν προσπάθεια εναλλασσόμενης έντασης και συμμετοχή ενεργειακών συστημάτων. Σε έναν αγώνα μεταξύ σωστά προπονημένων και ταλαντούχων παικτών δύο ομάδων το περιθώριο ανάμεσα στη νίκη και την ήττα είναι μικρό και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στη διατροφή η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Η διατροφή επηρεάζει την απόδοση και τα τρόφιμα που επιλέγονται για κατανάλωση στις προπονήσεις και στους αγώνες επηρεάζουν αντίστοιχα την ποιότητα της προπόνησης και το αποτέλεσμα του αγώνα. Κάθε παίκτης πρέπει να έχει επίγνωση των προσωπικών διατροφικών στόχων του και να μπορεί να επιλέξει μία στρατηγική κατανάλωσης τροφίμων για να επιτύχει τους διατροφικούς του στόχους. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία συγκεκριμένη διατροφή η οποία να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες όλων των παικτών. Επίσης, οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών του ποδοσφαίρου μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της σεζόν και πρέπει το πρόγραμμα διατροφής αλλά και οι ίδιοι να είναι ευέλικτοι σε αυτές τις αλλαγές. Η διατροφή μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προπόνηση. Μια σωστά δομημένη διατροφή η οποία τηρείται από τον αθλητή λειτουργεί υποστηρικτικά στην εντατική προπόνηση, περιορίζει τις πιθανότητες τραυματισμού και ασθένειας και παίζει σπουδαίο ρόλο κατά την περίοδο της προετοιμασίας, κατά την αγωνιστική περίοδο και έπειτα στην αποκατάσταση μετά τους αγώνες. Αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα διατήρησης της υγείας και της καλής απόδοσης του αθλητή. (EL)
ΝΟ (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2018





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.