Σύγκριση της απόδοσης της επίθεσης σε πρωταθλήματα πετοσφαίρισης ανδρών υψηλού επιπέδου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Σύγκριση της απόδοσης της επίθεσης σε πρωταθλήματα πετοσφαίρισης ανδρών υψηλού επιπέδου

ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (EL)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (EL)
GRIGORIOY GRIGORIS (EN)
ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (EN)

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει και να συγκρίνει την απόδοση των επιθετικών κτυπημάτων των πετοσφαιριστών αναφορικά με την αλληλουχία, την περίοδο του σετ και τη ζώνη σε δύο διοργανώσεις. Επί μέρος σκοπός ήταν η επίδραση της ποιότητας της πρώτης μπαλιάς και της μεταβίβασης στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης. Για τον σκοπό αυτό αναλύθηκαν αγώνες από την τελική φάση του World League που πραγματοποιήθηκε το 2017 και του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2019. Κατεγράφησαν συνολικά 4.808 επιθετικές ενέργειες (2019:2997 και 2017:1811). Η αξιολόγηση βασίστηκε στην πενταβάθμια (0-4) κλίμακα των Eom & Schutz (1992) και η στατιστική ανάλυση έγινε με έλεγχο ανεξαρτησίας χ2 και τον ακριβή έλεγχο του Fisher. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας έδειξαν ότι οι πετοσφαιριστές του World League του 2017 ήταν αποτελεσματικότεροι από τους πετοσφαιριστές του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2019 κυρίως από τις ζώνες 1, 4 και 6. Οι πετοσφαιριστές του 2019 δημιούργησαν σημαντικά ευνοϊκότερες συνθήκες για την ομάδα τους (ΒΠΕ3) δημιουργώντας ωστόσο ευνοϊκότερες συνθήκες και για την αντίπαλη ομάδα (ΒΠΕ1) σχεδόν από όλες τις ζώνες επίθεσης. Στα δύο πρωταθλήματα η μεγαλύτερη συχνότητα στην πρώτη μπαλιά και στη πάσα παρουσιάστηκε στο βαθμό ποιότητας 2 με τους πετοσφαιριστές του World League να είναι αποτελεσματικότεροι στην επίθεσή τους έναντι αυτών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αναφορικά με την επιρροή των προηγούμενων ενεργειών (υποδοχή του σερβίς και πάσα) στην απόδοση των επιθετικών κτυπημάτων βρέθηκε ότι όσο αυξανόταν ο βαθμός ποιότητας τους αυξανόταν και η αποτελεσματικότητα των επιθετικών τους κτυπημάτων. Επίσης, βρέθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των πετοσφαιριστών του World League ήταν μεγαλύτερη αυτών του Πανευρωπαϊκού. (EL)
NO (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2022





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.