Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την συμπεριφορά κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής σε χειροσφαιριστές υψηλής απόδοσης. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 80 χειροσφαιριστές, ηλικίας 18 έως 30.1 έτη, που αγωνίζονταν στην Α1 εθνική κατηγορία. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο. Οι απαντήσεις έδειξαν πως συνολικά το 58,8% (n = 47) χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Το πιο διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής που καταναλώθηκε ήταν οι πρωτεΐνες (85.1% n = 40), με σκοπό πρωτίστως την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης (40.4% n = 19). Για την πλειοψηφία των χειροσφαιριστών ο προπονητής (29.9% n = 14) ήταν ο βασικός σύμβουλος διατροφής ενώ το διαδίκτυο (40.4% n=19) αποτελούσε τον κύριο χώρο προμήθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι (17.0% n = 8) των παικτών δεν ήξεραν το όνομα του χρησιμοποιούμενου προϊόντος. Συμπερασματικά, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημέρωση των χειροσφαιριστών κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη επαρκών διατροφών γνώσεων ώστε να αποτελέσει η διατροφή βασικό στοιχείο βελτίωσης της απόδοσης.
(EL)