Η επίδραση της ερυθροποιητίνης στην απόδοση στην αντοχή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2022 (EL)

Η επίδραση της ερυθροποιητίνης στην απόδοση στην αντοχή

ΓΚΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (EL)
GEKAS ATHANASIOS (EN)

Η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ) είναι μια γλυκοπρωτεϊνικής φύσεως ορμόνη που κατά το 90% εκκρίνεται από τους νεφρούς και το 10% από το συκώτι και άλλα όργανα.. Όταν αυξάνεται η ποσότητα της στο αίμα, διεγείρει την ερυθροποίηση και προκαλεί την αύξηση των ερυθροκυττάρων όπου αυξάνονται τα επίπεδα αιμογλουμπίνης (Ηb) και αιματοκρίτη (Hct). Η ουσία αυτή επιδρά στον ερυθρό μυελό των οστών και προκαλεί την αύξηση του όγκου του (υπερπλασία), ενώ παράλληλα τον διεγείρει, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού της παραγωγής ερθυροκυττάρων. H οξυγόνωση του αίματος είναι ένας βασικός παράγοντας για τη καλύτερη λειτουργία των μυών. Με αυτόν το τρόπο παρατηρείται αύξηση της μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς, αύξηση της αερόβιας ικανότητας (VO2max) και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. (EL)
ΟΧΙ (EN)

born_digital_graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2022

*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.