Ενζυμικές μεταβολές των βερίκοκκων σε σχέση με την ωριμότητα, ποιότητα και αποθηκευτική ζωή των φρέσκων φρούτων

This item is provided by the institution :
National Documentation Centre (EKT)   

Repository :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ NA.Ph.D.   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Enzymic changes of apricot as related to ripening quality and storage life of fresh fruit
Ενζυμικές μεταβολές των βερίκοκκων σε σχέση με την ωριμότητα, ποιότητα και αποθηκευτική ζωή των φρέσκων φρούτων

Τζουτζούκου-Καμιναρίδου, Χρυσούλα

PhD Thesis

1988


THE APRICOT FRUIT, AS A TYPE OF CLIMACTERIC PRESENTS DOUBLE SIGMOID GROWTH CURVE. DURING THE GROWTH AND RIPENING OF THE FRUIT THE FIRMNESS AND TOTAL TITRATABLE ACIDITY DECREASE WHILE THE SOLUBLE SOLIDS INCREASE REACHING TO A HIGHER LEVELIN BEBEKOU VAR . THAN IN PROIMA TIRYNTHAS. A RATIO SS/A (EDUBLE SOLIDS TO ACIDITY) OF 5 FOR PROIMA AND 7 FOR BEBEKOU SHOULD BE SATISFACTORY AS AN INDEX OF HARVEST. ALSO, ETHYLEN PRODUCTION INCREASES WITH RIPENING AND IT IS NOTED, THAT THE AMOUNT PRODUCED BY PROIMA TIRYNTHAS FRUIT IS HIGHER THAN BEBEKOU. THE ACTIVITY OF POLYGALACTURONASE ENZYME IS VERY HIGH DURING THE FIRST STAGES OF FRUIT GROWTH, THEN DECREASES AND IT STARTS PRESENTING A SECOND MAXIMUM DURING FRUIT RIPENING BUT A MUCH LOWER ONE. THE B- GALACTOSIDASE ACTIVITY PRESENTS THE FOLLOWING PATTERN: HIGH ACTIVITY AT THE BEGINNING OF FRUIT GROWTH, THEN IT SLOWS DOWN AND IT STARTS INCREASING AGAIN BY THE MIDDLE OF THE SECOND PERIOD OF FRUIT GROWTH REACHING A NEW MAXIMUM BY THE END OF RIPENING WHICH IS MUCH HIGHER THAN THE FIRST ONE. (SHORTENED)
ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ ΣΑΝ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΙΠΛΗ ΣΙΓΜΟΕΙΔΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ Η ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΩ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΑΛΥΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟΣΤΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΠΕΜΕΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΤΙΡΥΝΘΑΣ. ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΟΞΕΑ ΙΣΟΣ ΜΕ 5 ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΚΑΙ 7 ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΤΙΡΥΝΘΑΣ ΦΘΑΝΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ. Η ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΑΛΑΚΤΟΥΡΟΝΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ. Η Β- ΓΑΛΑΚΤΟΖΙΔΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ. (ΠΕΡΙΚΟΠΗ)

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία

Αιθυλένιο
B-GALACTOSIDASE
Agricultural and Veterinary Sciences
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Ποιότητα
Συνεκτικότητα
AMINO-OXY-ACETIC-ACID (AOA)
Apricot
Firmness
ΑΜΙΝΟΟΞΙΚΟ ΟΞΥ
ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ
ΠΗΚΤΙΝΟΛΥΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ
Πολυγαλακτουρονάση
Αποθήκευση
Storage life
ETHYLEN
Β-ΓΑΛΑΚΤΟΖΙΔΑΣΗ
ΑΜΙΝΟ-ΕΘΟΞΥ,-ΒΙΝΥΛ-ΓΛΥΚΙΝΗ
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Quality
POLYGALACTURONASE
PECTIC ENZYMES
AMINO-ETHOXY-VINYL-GLYCINE (AVG)
Agriculture, Forestry and Fisheries

Greek

Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Agricultural University of Athens

Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)