Μελέτη των βιολογικών παραμέτρων και των τροφικών προτιμήσεων του πολυφάγου αρπακτικού Macrolophus pygmaeus rambur

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Studies on the biological characteristics and food preferences of the polyphagous predator Macrolophus pygmaeus rambur
Μελέτη των βιολογικών παραμέτρων και των τροφικών προτιμήσεων του πολυφάγου αρπακτικού Macrolophus pygmaeus rambur

Perdikis, Dionyssios
Περδίκης, Διονύσιος

PhD Thesis

2000


In this work the morphology of the egg and the nymphal stages of the insect predator Macrolophus pygmaeus were studied. Also, the influence of temperature, prey and host plant on the nymphal development of the predator was investigated. The experiments were conducted in growth cabinets. It was found that the predator can complete its development at temperatures from 15 - 35^0C, with optimum at 27.5C. It can also complete its development feeding only on plant sap of vegetables or on pollen. The temperature threshold and the thermal constant for the development of its biological stages were estimated on several host plants in the presence and in absence of prey. Temperature was found to affect significantly its predation rate while nymphs of the 5th stage and females were the most voracius. Biological characteristics of the predator were studied and the life table characteristics were estimated on eggplant, pepper - plant and toamto in the presence and in the absence of prey at several temperatures. The rate of increase of its population was highest at 27.5^0C, and did not differ aming the host plants in the presence of prey. It was also found that the population of the predator can increase when feeding only on plant sap, with higher rate on eggplant than on tomato.
Στα πλαίσια της εργασίας αυτής μελετήθηκε η μορφολογία του ωού και των νυμφικών σταδίων του αρπακτικού εντόμου Macrolophus pygmaeus. Εξετάστηκε η επίδραση της θερμοκρασίας, του είδους της προσφερόμενης λείας και του φυτού - ξενιστή στη νυμφική του ανάπτυξη. Τα πειράματα διεξήχθησαν σε θαλάμους ελεγχόμενων συνθηκών. Βρέθηκε ότι το αρπακτικό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του σε θερμοκρασίες από 15-35^0C, με βέλτιστη ανάπτυξη στους 27.5^0C. Μπορεί να ολοκληρώσει τη νυμφική του ανάπτυξη τρεφόμενο μόνο σε φυτικό χυμό ή γύρη. Το κατώτερο θερμοκρασιακό όριο και η θερμική σταθερά για την ανάπτυξη των βιολογικών του σταδίων υπολογίστηκαν σε διάφορα φυτά - ξενιστές στη παρουσία και στην απουσία λείας. Η θερμοκρασία βρέθηκε ότι επηρεάζει σημαντικά την αρπακτικότητά του, ενώ οι νύμφες του 5ου σταδίου και τα θηλυκά βρέθηκε να έχουν τη μεγαλύτερη αρπακτικότητα. Τα βιολογικά χαρακτηριστικά του αρπακτικού και οι πληθυσμιακές του παράμετροι υπολογίστηκαν σε μελιτζάνα, πιπερία και τομάτα στην παρουσία και στην απουσία λείας σε διάφορες θερμοκρασίες. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού του ήτα μεγαλύτερος στη θερμοκρασία των 27,5^0C και δεν διέφερε μεταξύ των φυτών - ξενιστών στην παρουσία λείας. Βρέθηκε επίσης ότι ο πληθυσμός του αρπακτικού μπορείνα αυξάνει όταν τρέφεται μόνο σε φυτικό χυμό σε μελιτζάνα και με αρκετά μικρότερο ρυθμό σε τομάτα.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία

Agricultural and Veterinary Sciences
Πληθυσμιακά χαρακτηριστικά
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Vegetables
Trialeurodes vaporariorum
Population characteristics
Biological control
Κηπευτικά
Polyphaga
Λεία
Πολυφάγα
Macrolophus pygmaeus
Prey
Miridae
Βιολογικά χαρακτηριστικά
Αρπακτικά
Predators
Τροφικές συνήθειες
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Biological characteristics
Nutritional habits
Muzus persicae
Agriculture, Forestry and Fisheries

Ελληνική γλώσσα

Agricultural University of Athens
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Τομέας Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.