Στόχος της διατριβής ήταν η μελέτη της αποδόμησης σημαντικών για την Γεωργία φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά σε μη μελετημένες μέχρισήμερα συνθήκες συντήρησης. Πραγματοποιήθηκαν μελέτες με τα φυροφάρμακα: parathion, dimethoate, azinphos methyl, parathion methyl, και chlorpyrifow methyl σε μήλα (Golden, Granny Smith, Starking), σε λεμόνια (Μαγλήνο), σε μανταρίνια (Avana), σε τομάτες, σε χυμό φρούτων (λεμονιού και μήλων), χυμό τομάτας και σε τομάτα τουρσί. Μελετήθηκε η αποδόμηση των υπολλειμάτων των προαναφερθέντων φυτοφαρμάκων στις παραπάνω καλλιέργειες (επί των δένδρων και των φυτών) όπως επι΄σης και κατά την συντήρηση των καρπών σε διαφορετικές συνθήκες (κοινά ψυγεία, ψυγεία με ελεγχόμενες ατμόσφαιρες και συντήρηση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος). Επίσης μελετήθηκε η αποδόμηση των φυτοφαρμάκων μετά από μεταποίηση των φρούτων, όπως χυμοποίηση και παρασκευή τουρσιού και στη συνέχεια συντήρηση των προϊόντων σε ψυγείο (χυμός τομάτας) και σε συνθήκες περιβάλλοντος (τουρσί τομάτας). Οι αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιήθηκαν μετά από μελέτες και τροποποιήσεις σε γνωστές μεθόδους αέριας χρωματογραφίας. Από τις εργασίες που έγιναν διατυπώθηκαν για πρώτη φορά οι εξισώσεις και οι ρυθμοί αποδόμησης των μελετηθέντων φυτοφαρμάκων σε διάφορες μη μελετημένες μέχρι τώρα συνθήκες πειραματισμού όπως στα δένδρα, σε ψυγεία κοινά και με ελεγχόμενες ατμόσφαιρες και στο περιβάλλον.
The objective of this dissertation was the study of degredation rates of some important pesticides for crop protection, applied in fruits and vegetables stored under nonhitherto-studied conditions. Pesticides studies were: parathion, dimethoate, azinphos ethyl, azinphow methyl, parathion methyl and chlorpyrifos methyl that were applied in apples (Golden, Granny Smith, Starking). in lemons (Maglino), in mandarins (Avana), in tomatoes, and those that were transferred after processing in fruit juices (lemons and apples), in toamato juice and tomato pickles. The degradation of the above mentioned pesticides and the mentioned crops (on trees and plants) were studied under different conditions of storage (at ambient temperature, in refrigerators and in controlled atmosphere refrigerators). The degradation of these pesticides was also studied after processing, as juicing, pickle preparation and subsequent storage of these products in refrigerators (tomato juice) and under ambient temperature conditions (tomato pickles). Sample analyses were performed after experimentation and transformations of known methods of gas chromatography. From the results of these studies, were calculated and presented for first time the equations and degradation rates of studied pesticides decomposed under different nonhitherto studied experimental conditions of storage, as in refrigerators, common and with controlled atmospheres and under ambient temperature condition.