Παρά τη θεαματική ανάπτυξη που γνώρισε η χοιροτροφία τις τελευταίες δεκαετίες, η διασφάλιση της υγείας των εκτρεφόμενων ζώων εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ιδιαίτερα σήμερα που η εντατικοποίηση της παραγωγής και η επικράτηση των βιομηχανικού τύπου εκμεταλλεύσεων, έχουν επιφέρει σημαντικές μεταβολές στις συνθήκες διαβίωσης και στα νοσολογικά προβλήματα των χοίρων. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αυξημένη θνησιμότητα των χοίρων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία στάδια της παραγωγικής τους ζωής, μπορεί να επιφέρει δραματική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομικότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένη ανάγκη χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών, η οποία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά την “υγειονομική” ποιότητα των τροφίμων ζωικής προέλευσης και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι προφανές ότι η γνώση των αιτίων θανάτων των αναπτυσσόμενων - παχυνόμενων χοίρων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κτηνιατρικής διαχείρισης των εκτροφών, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες και να διασφαλιστεί η παραγωγή χοίρειου κρέατος αποδεκτής “υγειονομικά” ποιότητας. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των αιτίων θανάτων των αναπτυσσόμενων - παχυνόμενων χοίρων των ελληνικών βιομηχανικού τύπου εκτροφών, ο προσδιορισμός του γενικού δείκτη της θνησιμότητας και η αναγνώριση των σημαντικότερων παραγόντων που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης και την κτηνιατρική διαχείριση των ζώων και είναι δυνατό να επηρεάσουν τον ενλόγω δείκτη.
Despite the fact that swine production has undergone a spectacular development in the last decades, maintenance of a high health status herd is still the greatest challenge, especially today where intensification of production and predomination of industrial swine units have brought about significant changes in conditions of rearing and health problems of pigs. Undoubtedly, increased mortality during the last phases of production can have a dramatic impact on cost of production and the profitability of swine operations. Furthermore, it has been associated with the increased necessity for antimicrobial use, which has caused great concern about the hygienic quality of animal-origin food products and the potential risk for public health. Obviously, awareness of causes of death in growing and finishing pigs is considered essential for the planning and application of an integrated on-farm veterinary management programme in order to reduce losses and ensure the hygienic quality of pork meat. The objective of the present survey was to investigate the causes of death in growing and finishing pigs on farrow-to-finish industrial farms in Greece, determine the mortality rate and identify the major environmental and management factors affecting mortality. The selection of farms participated in the survey was based on specific criteria. These were the on-farm occupation of a veterinarian, the size of the farm (>150 sows), the existence of an efficient computerized recording system and the geographic location of each farm. Eventually, 23 farrow-to-finish industrial farms, which represented the 11,79% of the total greek farms of this type, were selected. In attempt to obtain a deliberate investigation of causes of death and factors affecting mortality of growing and finishing pigs, from each farm and on a monthly bases, random and representative samples of pigs (according to farm size) that were entering the growing phase, were selected. The above process curried out for one year (September 1998 - August 1999). The total population of pigs that entered the growing phase during that period was 199.737 pigs, while the number of pigs that were selected and consisted the sample of the survey, was 25.080 pigs.