Μελέτη χημικής σύστασης αιθαιρίων ελαίων ορισμένων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
National Documentation Centre (EKT)   

Αποθετήριο :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ ΕΑΔΔ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη χημικής σύστασης αιθαιρίων ελαίων ορισμένων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας

Gardeli, Chrysavgi
Γαρδέλη, Χρυσαυγή

PhD Thesis

2009


Hydrodistillation (HD) and solid phase microextraction (SPME) were employed to isolate essential oil from dry leaves and stems of oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum), mountain tea (Sideritis spp), spearmint (Mentha spp.) and peppermint (Mentha spp.). The main compounds present in the essential oil of the plants were isolated by both techniques. The two techniques were compared by gas chromatography-mass spectrometry. The two techniques proved statistically identical except for the essential oil composition of mountain tea and peppermint. In those cases, hydrodistillation was found to be statistically more sensitive than SPME. The seasonal variation of the essential oil composition of six aromatic wild plants, Pistacia lentiscus L. (Anacardiaceae) and Myrtus communis L. (Myrtaceae), Coridothymus capitatus Reinchenb. fil. (Lamiaceae), Satureja thymbra (Lamiaceae), Salvia fruticosa Miller (Lamiaceae), Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae), grown in Zakynthos, a Greek island, was investigated.
Στην εργασία αυτή συγκρίθηκε η μέθοδος παραλαβής αιθέριων ελαίων με τη συσκευή Clevenger με μια μέθοδο απομόνωσης, την μικροεκχύλιση στερεός φάσης (SPME). Η μελέτη έγινε στα φυτά της ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum), του τσαγιού του βουνού (Sideritis spp.), της μέντας (Mentha spp.) και του δυόσμου (Mentha spp.). Στόχος ήταν η μελέτη της επίδρασης της μεθόδου διαχωρισμού στη σύσταση των αιθέριων ελαίων. Από την ανάλυση των αιθέριων ελαίων που έγινε με GC-MS βρέθηκε ότι η κύρια χημική ομάδα τερπενικών ουσιών που χαρακτηρίζει το κάθε φυτό προσδιορίζεται εξίσου καλά και με τις δύο μεθόδους. Η μέθοδος της υδροαπόσταξης ήταν στατιστικά σημαντικά πιο ευαίσθητη από την SPME στις περιπτώσεις (τσάι του βουνού και δυόσμος) που τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων διέφεραν. Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διατριβής αποτέλεσε η εποχική διακύμανση της χημικής σύστασης των αιθέριων ελαίων έξι αρωματικών φυτών: μυρτιά (Myrtus communis L.), σχίνος (Pistacia lentiscus L.), θυμάρι (Coridothymus capitatus Reinchenb. fil.), θρούμπη {Satureja thymbra L.), φασκόμηλο (Salvia fruticosa Miller), δενδρολίβανο {Rosmarinus officinalis L.).

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Γεωπονική Βιοτεχνολογία

Agricultural and Veterinary Sciences
Αέρια χρωματογραφία - φασματομετρία μάζας
Γεωπονική Βιοτεχνολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Αντιοξειδωτική δράση
Agricultural Biotechnology
Antioxidant activity
Gas chromatography-mass spectrometry
Aromatic plants
Αρωματικά φυτά
Εποχική διακύμανση αιθερίων ελαίων
Ανάλυση αιθερίων
Seasonal variation of essential oils

Ελληνική γλώσσα

Agricultural University of Athens
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.