Μελέτη της επίδρασης της καλλιεργητικής τεχνικής στην περιεκτικότητα του μαρουλιού σε νιτρικά καθώς και στην μετασυλλεκτική συμπεριφορά και ποιότητα του προϊόντος

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Effect of cultivation practice on nitrate accumulation of lettuce plants and on post harvest quality of lettuce leaves
Μελέτη της επίδρασης της καλλιεργητικής τεχνικής στην περιεκτικότητα του μαρουλιού σε νιτρικά καθώς και στην μετασυλλεκτική συμπεριφορά και ποιότητα του προϊόντος

Konstantopoulou, Eleni
Κωνσταντοπούλου, Ελένη

PhD Thesis

2009


In hydroponically cultivated lettuce, variety Parris Island, the effect of five levels of nitrogen fertilization on growth and quality in three different seasons was investigated. Thus, the fresh weight of the plant, the nitrate accumulation, and distribution in the plant and within the leaves were measured, as well as the level of chlorophyll and vitamin C. Also, the role of photo synthesis and transpiration and the stomatal conductance of CO₂ in the lettuce, leaf tissue were determined. At the same time, the postharvest behavior of leaves of lettuce was studied during storage at two temperature and two packages. The change in fresh weight, nitrate accumulation in the various parts of the leaves, vitamin C and chlorophyll was determined. Increasing of nitrogen rate caused an increase to all above measured parameters. During the storage of lettuce, a weight loss, a loss of total chlorophyll and vitamin C was worked, whereas nitrate accumulation did not appear to alter significantly during 10 days storage.
Σε υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού ποικιλίας Parris Island, μελετήθηκε η επίδραση πέντε επιπέδων αζωτούχου λίπανσης στην ανάπτυξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυτών σε τρεις διαφορετικές εποχές. Έτσι μετρήθηκαν το νωπό βάρος του φυτού, η συσσώρευση νιτρικών ιόντων και η κατανομή τους στο φυτό και τα φύλλα, καθώς και τα επίπεδα χλωροφύλλης και βιταμίνης C. Προσδιορίστηκαν επίσης οι τιμές της φωτοσύνθεσης, διαπνοής και της στοματικής αγωγιμότητας των ιστών του φύλλου του μαρουλιού. Παράλληλα μελετήθηκε η μετασυλλεκτική συμπεριφορά των φύλλων του μαρουλιού κατά τη συντήρησή τους σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες και σε δύο διαφορετικές συσκευασίες. Έτσι προσδιορίστηκε η μεταβολή των τιμών του νωπού βάρους, της συσσώρευσης των νιτρικών ιόντων στα διάφορα μέρη των φύλλων, της βιταμίνης C και της χλωροφύλλης. Η αύξηση της αζωτούχου λίπανσης προκάλεσε αυξητική τάση σε όλες τις παραμέτρους που μετρήθηκαν. Η αποθήκευση σε όλες τις περιπτώσεις προκάλεσε απώλεια στο νωπό βάρος, τη χλωροφύλλη, τη βιταμίνη C, ενώ δεν επηρέασε τη συσσώρευση νιτρικών.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική ➨ Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία

Agricultural and Veterinary Sciences
Lettuce
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Συσσώρευση νιτρικών
Συγκέντρωση βιταμίνης C
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Vitamin C
Μαρούλια
Nitrate accumulation
Agriculture, Forestry and Fisheries

Ελληνική γλώσσα

Agricultural University of Athens
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.