ΜΥΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
1994 (EL)
INITIATION ET EXTASE SELON LES TEXTES HERMETIQUES
ΜΥΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ, ΤΟΝ 13Ο ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ CORPUS HERMETICUM ΚΑΙ ΤΟ 6Ο ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ VI ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ NAG HAMMADI. ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑ Η ΕΚΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΜΥΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΑ ΗΘΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΠΟΙΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ. Ο ΜΥΣΤΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΑΓΩΓΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΗΡΡΕΑΣΜΟ, ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΥΨΩΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΕΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ.ΕΚΕΙ ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ ΘΕΑ ΤΟΥ ΝΟΗΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΑΙΩΝΑ. ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΕΡΜΗΤΙΣΜΟΥ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΡΜΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ. Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΥ.

Έκσταση
Παλιγγενεσία
ILLUMINATION
PSYCHANODIE
EXTASE
ΛΟΓΙΚΗ ΘΥΣΙΑ
ΜΥΗΣΗ
Regeneration
ΨΥΧΑΝΟΔΙΑ
SACRIFICE SPIRITUEL
EXPERIENCE MYSTIQUE
ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Initiation
Φωτισμός

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (EL)
National Documentation Centre (EKT) (EN)

Ελληνική γλώσσα

1994


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.