Design of green extraction processes for the recovery of bioactive extracts from plants and byproducts of the agro-food industry: evaluation of their environmental impact through Life Cycle Assessment

This item is provided by the institution :
National Documentation Centre (EKT)   

Repository :
National Archive of PhD Theses  | ΕΚΤ NA.Ph.D.   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Πράσινες διεργασίες εκχύλισης: σχεδιασμός λειτουργικών εκχυλισμάτων φυτών και παραπροϊόντων βιομηχανιών τροφίμων: ανάλυση κύκλου ζωής τους
Design of green extraction processes for the recovery of bioactive extracts from plants and byproducts of the agro-food industry: evaluation of their environmental impact through Life Cycle Assessment

Kyriakopoulou, Konstantina
Κυριακοπούλου, Κωνσταντίνα

PhD Thesis

2016


In this study, industrially applied recovery processes were examined on the extraction of bioactive compounds from plants and by-product of the agro-food sector. Specifically, winery waste, olive oil production solid waste, citrus peels, olive leaves and mastic tree leaves were selected as raw materials for the extraction of phenolic compounds. Prior to extraction these materials were subjected to drying in order to avoid spoilage and retain their phenolic content. The drying kinetics were calculated and the effect of drying on the recovery of bioactive compounds was evaluated. The recovery was performed through conventional solvent extraction techniques, such as soxhlet extraction and maceration, as well as, novel methods using microwaves or ultrasounds. The use of microwave and ultrasound assisted extraction was found to enhance the recovery of phenolic compounds even when using greener/milder solvents. The efficiency of the extractions was examined by calculating the yield, while and selectivity of the processes was evaluated using spectrometric assays and high performance liquid chromatography analysis. In addition, a comparative life cycle assessment was performed to evaluate the sustainability of the selected valorization strategies for the production of bioactive extracts which can be incorporated to food and cosmetic products. Among the different extraction suggested, significant differences were observed on the yielding of phenolic compounds and therefore on their environmental performance. Ultrasound assisted extraction of dried by-products (grape pomace, olive pomace, olive leaves and orange peels) was found to be the most sustainable extraction procedure regardless of the use of ethanol 50% or methanol as solvent, while microwave assisted extraction using water as solvent was found suitable for the extraction of phenolic from untreated mastic leaves. Among the suggested waste streams and extraction processes the most economic feasible for the extraction of phenolic compounds were the ultrasound assisted extraction of grape pomace and olive leaves and the microwave assisted extraction of mastic leaves.
Στην διατριβή αυτή μελετήθηκαν βιομηχανικά εφαρμόσιμες διεργασίες εκχύλισης ως προς την ανάκτηση βιοδραστικών ενώσεων από φυτά και τα παραπροϊόντα του αγρο-βιομηχανικού κλάδου διατροφής. Συγκεκριμένα, στερεά απόβλητα οινοποιείων, στερεά υπολείμματα της παραγωγής ελαιόλαδου, φλούδες εσπεριδοειδών, φύλλα ελιάς και μαστίχας επιλέχθηκαν ως πρώτες ύλες για την εκχύλιση φαινολικών ενώσεων. Πριν από την εκχύλιση τα υλικά αυτά υποβλήθηκαν σε ξήρανση προκειμένου να αποφευχθεί η μικροβιακή αλλοίωση τους και να διατηρηθεί το φαινολικό τους περιεχόμενο. Υπολογίστηκαν επίσης οι κινητικές ξήρανσης και εξετάστηκε η επίδραση της ξήρανσης στην ανάκτηση των βιοδραστικών τους ενώσεων. Η ανάκτηση διεξήχθη μέσω συμβατικών τεχνικών εκχύλισης, όπως η εκχύλιση soxhlet και η διαβροχή, καθώς και νέες μεθόδους που υποβοηθούμενες με μικροκύματα ή υπερήχους. Η χρήση μικροκυμάτων και υπερήχων βρέθηκε να ενισχύουν την ανάκτηση φαινολικών ενώσεων, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται πιο πράσινοι ηπιότεροι διαλύτες. Η αποτελεσματικότητα των εκχυλίσεων εξετάστηκε υπολογίζοντας τις αποδόσεις τους, ενώ και η επιλεκτικότητα των διεργασιών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας φασματοφωτομετρικά πρωτόκολλα και αναλύσεις υψηλής απόδοσης υγρής χρωματογραφίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση του κύκλου ζωής των διεργασιών για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των επιλεγμένων στρατηγικών αξιοποίησης για την παραγωγή βιοδραστικών εκχυλισμάτων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα. Μεταξύ των διαφόρων διεργασιών εκχύλισης παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην απόδοση των φαινολικών ενώσεων και ως εκ τούτου στις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Η υποβοηθούμενη εκχύλιση με υπερήχους για αποξηραμένα υποπροϊόντα (στεμφύλων, ελαιοπυρήνα, φύλλα ελιάς και φλούδες πορτοκαλιού) βρέθηκε να είναι η πιο βιώσιμη διαδικασία εκχύλισης, ανεξάρτητα από τη χρήση αιθανόλης 50% ως διαλύτη, ενώ η υποβοηθούμενη μικροκυμάτων βρέθηκε κατάλληλη για την εκχύλιση φαινολικών από μη επεξεργασμένα φύλλα μαστίχας χρησιμοποιώντας νερό ως διαλύτη. Ανάμεσα στους εξεταζόμενους συνδυασμούς γραμμών παραγωγής βιοδραστικών εκχυλισμάτων βρέθηκε ότι η πιο οικονομικά βιώσιμη είναι η εκχύλιση με υπερήχους στεμφύλων και φύλλων ελιάς και η εκχύλιση με μικροκύματα φύλλων μαστίχας.

Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία ➨ Επιστήμη Χημικού Μηχανικού

Life cycle assessment
Αντιοξειδωτική δράση
Ultrasound assisted extaction (UAE)
Antioxidant activity
Microwave assisted extraction
Ολικό φαινολικό περιεχόμενο
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Φαινολικά αντιοξειδωτικά
Environmental footprint
Chemical Engineering
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Engineering and Technology
Εκχύλιση με μικροκύματα
Life cycle analysis
Εκχύλιση υποβοηθούμενη από υπερήχους
Total phenolic content
Phenolic antioxidants
Ανάλυση κύκλου ζωής

Greek

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
National Technical University of Athens (NTUA)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων. Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)