Μελετήθηκε η αντίδραση 10 εμπορικών ποικιλιών πιπεριάς (Capsicum annuum L.) σε συγκεντρώσεις Β 0,5-10 mg L-1 και για διάστημα 20, 40 και 70 ημερών καθώς και η συμβολή της μελατονίνης (MEL), της ρεσβερατρόλης (RES) και του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων της τοξικότητας Β. Από τα αποτελέσματα προέκυψε σημαντική γενοτυπική παραλλακτικότητα ως προς την αντοχή στο Β ανάμεσα στις 10 ποκιλίες πιπεριάς που μελετήθηκαν (Arlequin, Century, Twingo, Imperial, Balga, Bilber, Gabryel, Odysseo, Salomon και Blazer). Οι ποικιλίες Arlequin, Imperial και Century συσσώρευσαν τη μέγιστη ποσότητα (mg Β/φυτό) Β και δεν ήταν ανεκτικές στο Β. Επιπλέον, η ποικιλία Arlequin είχε τη χαμηλότερη τιμή BUE. Η περιοχή της τοξικότητας Β σε φυτά πιπεριάς παρατηρήθηκε στα φύλλα, όπου συσσωρεύτηκε σημαντική ποσότητα, ενώ οι ρίζες διατήρησαν χαμηλότερη συγκέντρωση Β. Η συγκέντρωση Β στο θρεπτικό διάλυμα τροποποιεί τη συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα και τις ρίζες, ανάλογα με την ποικιλία και τη διάρκεια έκθεσης στο Β. Σε διάστημα 10 εβδομάδων, σε χαμηλές συγκεντρώσεις Β, η συνολική απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων (mg/φυτό) εκτός του Β, ήταν μεγαλύτερη και αυτό εξαρτιόταν από τον γενότυπο. Υψηλές συγκεντρώσεις Β μείωσαν την απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων ενώ η απορρόφηση Β αυξήθηκε με αύξηση του Β στο θρεπτικό διάλυμα. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών και τη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, η συγκέντρωση Β στο θρεπτικό διάλυμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 mg L-1. Με την αύξηση της συγκέντρωσης του Β στο διάλυμα απαιτήθηκε περισσότερη ποσότητα Β για την παραγωγή 1 g Ξ.Β πιπεριάς, συνεπώς χαμηλότερη αποτελεσματικότητα χρήσης Β. Με την εφαρμογή 100 μΜ RES ή 1 μΜ MEL αποφεύχθηκαν τα συμπτώματα τοξικότητας Β, η μείωση του ρυθμού φωτοσύνθεσης και η μείωση της ανάπτυξης ενώ η συγκέντρωση Β στα φύλλα και στους καρπούς μετριάστηκε. Τέλος, τα εμβολιασμένα φυτά απορροφούν λιγότερο Β πιθανώς λόγω απόκλισης μεταφοράς κάποιας ποσότητας Β μειώνοντας τη συγκέντρωσή του στα φύλλα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο υποκείμενο, την ποικιλίες-εμβόλιο ή τη ζώνη εμβολιασμού.
It was studied the reaction of 10 commercial cultivars of pepper (Capsicum annuum L.) at concentrations of 0.5-10 mg L-1 for 20, 40 and 70 days as well as the contribution of melatonin (MEL), resveratrol (RES) and grafting to address the adverse effects of B toxicity. The results showed a significant genotypic variance in B-resistance between the 10 pepper cultivars studied (Arlequin, Century, Twingo, Imperial, Balga, Bilber, Gabryel, Odysseo, Salomon and Blazer). The cultivars Arlequin, Imperial and Century accumulated the maximum amount of B (mg B / plant) and were not tolerant to B. In addition, the cultivar Arlequin had the lowest BUE value. In pepper plants the area of B toxicity was observed in the leaves, where a significant amount was accumulated, while the roots retained a lower B concentration. The concentration of B in the nutrient solution modifies the concentration of inorganic elements in the leaves and roots, depending on the cultivar and the duration of exposure to B. Within 10 weeks, at low B concentrations, the total nutrient absorption (mg / plant) except B was higher and it depends on the genotype. High concentrations of B reduced the absorption of all nutrients while absorption B increased by increasing B in the nutrient solution. For optimum plant growth and maximum nutrient absorption, the B concentration in the nutrient solution should not exceed 1 mg L-1. By increasing the concentration of B in the solution, more B was required to produce 1 g D.W of pepper, thus lower B use efficiency. The B toxicity symptoms were avoided, the reduction of photosynthesis was restored and the reduction of growth was prevented, while the B leaf and fruit accumulation was moderated with the application of 100 μΜ RES or 1 μΜ MEL. Finally, the grafted plants absorb less B probably due to the deviation of the transport of some amount of B by reducing its concentration in the leaves. This is most likely due to the rootstock, the scion-cvs or the grafting zone.