Evaluation of the effect of nutritional status on disease progression and survival of patients with breast cancer

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αξιολόγηση της επίδρασης της κατάστασης θρέψης στην εξέλιξη της νόσου και στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του μαστού
Evaluation of the effect of nutritional status on disease progression and survival of patients with breast cancer

Mantzorou, Maria
Μαντζώρου, Μαρία

PhD Thesis

2022


Introduction: Nutritional status impacts the survival of patients with cancer. There are few studies that investigate the role of nutritional status in recurrence-free survival in women with breast cancer, and even fewer regarding the impact of adhering to the Mediterranean Diet.Methods: 114 women, aged 35-87 years old, diagnosed with breast cancer in Larissa, Greece, participated in the present study. Tumour histopathology was reported, and anthropometric indices were measured by a trained nurse, while questionnaires regarding nutritional status (Mini Nutritional Assessment), health related quality of life (EORTC QLQ-C30), physical activity (International Physical Activity Questionnaire) and Mediterranean adherence (Mediterranean Diet Score) were administered. Participants were followed up to 42 months.Results: 74% of patients were overweight or obese, yet 4% of women were undernourished, and 28% were at risk of malnutrition. 41% of women had stage 1 cancer, 40% had stage 2 cancer, and 18% had stage 3 and 4 cancer. 51% of women had low Mediterranean Diet adherence (MedDietScore ≤ 26). 59,7% of women had low quality of life after therapy. 55,3% of patients had low physical activity levels and 22,8% had high physical activity levels. 19,3% of patients reported recurrence within 42 months.Low adherence to Mediterranean Diet was associated with worse nutritional status, and high Mediterranean Diet adherence was associated with longer recurrence-free survival. Worse nutritional status was associated with advanced disease, and shorter recurrence-free survival. Shorter recurrence-free survival was also associated with normal BMI, greater tumour size, more advanced stage of disease and lower health related quality of life and low physical activity levels.Conclusion: The impact of Mediterranean Diet on recurrence-free survival is still under investigation, and future interventional studies need to focus on the role of adhering to the Mediterranean Diet before after therapy on survival and disease progression. Furthermore, the present study also highlights the importance of an adequate nutritional status on disease progression, and the need for nutritional assessment, education and intervention in women with breast cancer.
Εισαγωγή: Η κατάσταση θρέψης επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο. Υπάρχουν λίγες μελέτες που διερευνούν το ρόλο της κατάστασης θρέψης στην επιβίωση χωρίς υποτροπή σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, και ακόμη λιγότερες σχετικά με τον αντίκτυπο της υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής.Μέθοδοι: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 114 γυναίκες, ηλικίας 35-87 ετών, με καρκίνο του μαστού, από τη Λάρισα. Λήφθηκς υπόψιν η ιστοπαθολογική εκτίμηση, και μετρήθηκαν οι ανθρωπομετρικοί δείκτες από εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, ενώ ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση θρέψης (Mini Nutritional Assessment), την ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία (EORTC QLQ-C30), τη φυσική δραστηριότητα (International Physical Activity Questionnaire) και συμμόρφωση με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής (Mediterranean Diet Score). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως και 42 μήνες.Αποτελέσματα: Το 74% των ασθενών ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ωστόσο το 4% των γυναικών βρισκόντουσαν σε υποθρεψία, και το 28% βρισκόντουσαν σε κίνδυνο υποσιτισμού. Το 41% ​​των γυναικών είχε καρκίνο σταδίου 1, το 40% είχε καρκίνο σταδίου 2 και το 18% είχε καρκίνο σταδίων 3 και 4. Το 51% των γυναικών είχαν χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή (MedDietScore ≤ 26). Το 59,7% των γυναικών είχαν χαμηλή ποιότητα ζωής. Το 55,3% των ασθενών είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και το 22,8% είχαν υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Το 19,3% των ασθενών υποτροπίασε εντός 42 μηνών.Η χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή σχετίστηκε με χειρότερη κατάσταση θρέψης και η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή. Η χειρότερη κατάσταση θρέψης σχετίστηκε με προχωρημένη νόσο και βραχύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή. Η βραχύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή συσχετίστηκε επίσης με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, μεγαλύτερο μέγεθος όγκου, πιο προχωρημένο στάδιο νόσου, και χαμηλότερη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία και χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.Συμπέρασμα: Ο αντίκτυπος της Μεσογειακής Διατροφής στην επιβίωση χωρίς υποτροπή είναι ακόμη υπό διερεύνηση και μελλοντικές μελέτες παρέμβασης πρέπει να επικεντρωθούν στον ρόλο της υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής πριν από τη θεραπεία στην επιβίωση και την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία μιας καλής κατάστασης θρέψης στην εξέλιξη της νόσου και την ανάγκη για διατροφική αξιολόγηση, διατροφική εκπαίδευση και διατροφική παρέμβαση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία

Health related quality of life
Επιστήμες Υγείας
Medical and Health Sciences
Mediterranean diet
Patient survival
Breast cancer
Μεσογειακή διατροφή
Κατάσταση θρέψης
Επιβίωση ασθενών
Καρκίνος μαστού
Σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής
Nutrition and Dietetics
Nutritional status
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Διατροφή και Διαιτολογία
Health Sciences

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
University of the Aegean

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.