THE PURPOSE OF THE PRESENT STUDY WAS THE ESTIMATION AND EVALUATION OF DIETARY PATTERNS IN CHILDREN IN GROUPS OF THE GREEK POPULATION. THE SUBJECTS OF THE STUDY WERE STUDENTS IN ALL ELEMENTARY SCHOOLS OF THREE TOWNS: LOUTRAKI IN THE KORINTH AREA, LAVRION IN ATTICA, AND ELEFSINA, ASPROPYRGOS AND MAGOULA ALSO IN ATTICA. THE TOTAL NUMBER OF SUBJECTS INCLUDED IN THE STUDY WAS 629 STUDENTS AGED6-9 YEARS. A SEMI-QUANTITATIVE FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE WAS USED TO ESTIMATE DIETARY HABITS. SPECIAL TABLES FOR THE NUTRITIONAL CONTENTS OF GREEK FOODSWERE USED FOR THE ANALYSIS OF SPECIFIC NUTRIENT INTAKES. THE FREQUENCY OF CONSUMPTION OF FOOD GROUPS, THE FREQUENCY OF SPECIAL DIETARY HABITS AND THE PROPORTION OF ENERGY FROM DIFFERENT MACRONUTRIENT SOURCES WERE EVALUATED. THE MAIN RESULTS ARE: THE NUTRITIONAL PATTERNS IN THE THREE AREAS STUDIED ARE VERY SIMILAR, IN SPITE OF LARGE SOCIO-ECONOMIC DIFFERENCES. THE PROPORTION OF ENERGY FROM PROTEINS AND LIPIDS IN CHILDREN'S DIET IS LARGER THAN RECOMMENDED, WHILE THAT OF CARBOHYDRATES IS SMALLER. ONE FOURTH OF THE CHILDREN IN EACH AREA HAVE LOW INTAKE OF MILK AND MILK PRODUCTS. TWENTY-FIVE PERCENT OF THE SUBJECTS CONSUME CRISPS ETC. RARELY OR NEVER WHILE A LARGE PROPORTION OF CHILDREN (42-87%) CONSUME THESE FOODS AT SCHOOL. CONSUMPTION OF SWEETS WAS LARGE, ESPECIALLY IN THE LAVRION AREA, WHICH IS THE POOREST AREA, WHERE 31% OF CHILDREN EAT MORE THAN 4 SWEETS A DAY. IN GREECE, OVER RECENT YEARS, THERE IS AN INCREASE IN THE FREQUENCY OF CERTAIN DISEASES WHICH ARE NUTRITION RELATED. (ABSTRACT TRUNCATED)
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΑΝ 629 ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-9 ΧΡΟΝΩΝ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΗΜΙΠΟΣΟΤΙΚΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΗΚΕ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ (ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ-ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΑΡ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΩΝΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΩΝ, ΕΝΩ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ. ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. ΠΟΣΟΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΡΩΕΙ ΣΠΑΝΙΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ, ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ Κ.Α., ΕΝΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ (42% - 87%) ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΛΥΚΩΝ ΦΑΝΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΙΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ, ΟΠΟΥ ΤΟ 31% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΡΩΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 4 ΓΛΥΚΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. (ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ)