Green entrepreneurship in the small and medium enterprises in Greek food industry: the role of green accounting of ESG standards in an environment of economic uncertainty

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Πράσινη επιχειρηματικότητα στις μικρομεσαίες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα: ο ρόλος της πράσινης λογιστικής των προτύπων ESG σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας
Green entrepreneurship in the small and medium enterprises in Greek food industry: the role of green accounting of ESG standards in an environment of economic uncertainty

Sklavos, Georgios
Σκλάβος, Γεώργιος

PhD Thesis

2025


The aim of this doctoral thesis (PhD) is threefold: (i) to investigate the correlation between green entrepreneurship and digital transformation; (ii) to implement these concepts within small and medium-sized enterprises (SMEs) in the food sector in Greece; and (iii) to examine the formulation of innovative strategies that transcend the tenets of green entrepreneurship and digital transformation, while also addressing the emerging environmental, social, and corporate governance (ESG) standards that businesses are mandated to adopt for sustainable continuity and enhanced competitive advantage. We used a three-tiered mixed methodology to address the study issue, using both quantitative and qualitative data analysis techniques. The primary conclusion of the PhD is the urgent need for the implementation of a tripartite model of business interoperability in the sector, based on the principles of the green economy, digital transformation, and ESG policies. Ultimately, the PhD findings formulate a comprehensive, cross-sectoral strategy for enterprises to adhere to green accounting regulations, with significant ESG considerations.
Ο στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής (ΔΔ) είναι τριπλός: (i) να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της πράσινης επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, (ii) να εφαρμόσει αυτές τις έννοιες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα, και iii) να διερευνήσει την ανάπτυξη νέων στρατηγικών που εκτείνονται πέρα από τις αρχές της πράσινης επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας και στα νέα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικά πρότυπα διακυβέρνησης (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG) , τα οποία οι επιχειρήσεις καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν, για τη διασφάλιση της βιώσιμης επιχειρηματικής συνέχειας και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος. Για την προσέγγιση του ερευνητικού ερωτήματος εφαρμόσθηκε μικτή μεθοδολογία τριών επιπέδων, ενσωματώνοντας ποσοτικές και ποιοτικές πρακτικές ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Στα κύρια ευρήματα της ΔΔ συγκαταλέγονται η ανάγκη για άμεση υιοθέτηση ενός τριμερούς μοντέλου διαλειτουργικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, το οποίο βασίζεται στις αρχές της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των στρατηγικών ESG. Τέλος, τα αποτελέσματα της ΔΔ καθιερώνουν μια ολοκληρωμένη και διατομεακή στρατηγική για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις αρχές που διέπουν την πράσινη λογιστική, σε συνδυασμό με τους στρατηγικούς παράγοντες ESG.

Κοινωνικές Επιστήμες ➨ Οικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Διοίκηση
Κοινωνικές Επιστήμες ➨ Οικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Λογιστική

Οικονομική αβεβαιότητα
Διοίκηση
Economics and Business
Green entrepreneurship
Social Sciences
Digital transformation
Economic uncertainty
Accounting
Πράσινη επιχειρηματικότητα
Management
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Οικονομικά και Επιχειρήσεις
Green investments
Λογιστική
Πράσινες επενδύσεις
Πράσινη λογιστική
Green accounting
ESG
Κοινωνικές Επιστήμες

Ελληνική γλώσσα

University of Thessaly (UTH)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.