EFFECT OF MATURITY STAGE, TEMPERATURE, DIFFERENT CHEMICAL TREATMENT AND STORAGECONDITIONS ON BIOCHEMICAL CHANGES AS RELATED TO SUPERFICIAL SCALD SUSCEPTIBILITY OF G. SMITH AND IDRD APPLE FRUIT

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ, ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΡΠΩΝ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ "I.D.R. DELICIOUS" ΚΑΙ "G. SMITH" ΣΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ
EFFECT OF MATURITY STAGE, TEMPERATURE, DIFFERENT CHEMICAL TREATMENT AND STORAGECONDITIONS ON BIOCHEMICAL CHANGES AS RELATED TO SUPERFICIAL SCALD SUSCEPTIBILITY OF G. SMITH AND IDRD APPLE FRUIT

Thomai, Tokli

PhD Thesis

1996


ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ (ΕΕ) ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (CHILLING) ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ: Α) ΟΙ ΠΡΟΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ Β) ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΕ ΚΑΡΠΩΝ ΠΟΙΚ. G. SMITH ΚΑΙ IDR DELICIOUS. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (0 ΒΑΘΜΟΙ C) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΡΠΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕ. Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ <10 ΒΑΘΜΩΝ C (ΓΙΑ ΤΗΝ G. SMITH) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΟΥΣ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ Η ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΦΛΟΙΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΟ ΕΕ. Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ(0,75% Ο2 + 0,75% CO2 ΚΑΙ 1% Ο2 + 1% CO2 ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.
IN ORDER TO EXAMINE THE HYPOTHESIS THAT SUPERFICIAL SCALD IS RESULT OF CHILLING INJURY AND TO DEVELOP NEW STRATEGIES FOR ITS REDUCTION: A) PREHARVEST FACTORS INCLUDING TEMPERATURE AND MATURITY STAGE AT HARVEST AND B) POSTHARVEST FACTORS INCLUDING STORAGE TEMPERATURE, STORAGE CONDITIONS AND CHEMICAL TREATMENTSIN RELATION TO SCALD INCIDENCE WERE STUDIED ON "G. SMITH" AND "I.D.R.D." APPLES. IN ADDITION, EFFECTS OF THESE FACTORS ON BIOCHEMICAL CHANGES RELATED WITH FRUIT SUSCEPTIBILITY TO SUPERFICIAL SCALD WERE STUDIED. FROM THE RESULTS OF THIS STUDY WE CONCLUDE THAT CHILLING INDUCE SUPERFICIAL SCALD ON "G. SMITH" AND "IDRD" APPLES. LOW FIELD TEMPERATURE (<10 C DEGREES) BEFORE HARVEST, HARVESTDATE DELAY AND EXPOSURE OF FRUIT AT 5 C DEGREES BEFORE STORING THEM AT 0 C DEGREES INCREASE THE CONCENTRATION AND ACTIVITY OF ANTIOXIDANTS AND THE UNSATURATION DEGREE OF FATTY ACIDS IN THE PEEL REDUCING THE FRUIT SUSCEPTIBILITY TO SUPERFICIAL SCALD. LOW - OXYGEN (0.75% O2 + 0.75% CO2 AND 1% O2 + 1% CO2) CAN EFFECTIVELY CONTROL SCALD DEVELOPMENT.

Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία

Agricultural and Veterinary Sciences
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Lipids
Antioxidants
Apples
SUPERFICIAL SCALD
Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Γεωπονία
Θερμοκρασία
Λιπίδια
Μήλα
TEMPERATURE CONDITIONING
Agriculture, Forestry and Fisheries

Ελληνική γλώσσα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Δενδροκομίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.