ΠΕΝΤΕ ΠΟΚΙΛΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ, ΟΙ BRIGHTON, FERN, TORO, DOUGLAS ΚΑΙ PAJARO ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΟΥ. ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ BRIGHTON,FERN ΚΑΙ TORO ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΠΡΩΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΤΟ 46,5,38 ΚΑΙ 53% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ DOUGLAS ΚΑΙ PAGARO ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΤΟ 22 ΚΑΙ ΤΟ 24% ΤΗΣ ΣΝΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ BRIGHTON ΚΑΙ DOUGLAS ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΕ 322 ΚΑΙ 284 G/ΦΥΤΟ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΡΟΥ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ BRIGHTON, DOUGLAS ΚΑΙ FERN ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΕ 589, 615 ΚΑΙ 618 G/ΦΥΤΟ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΣΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΩΝ. Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ TORO ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ. ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ BRIGHTON ΚΑΙ TORO ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΙΑΛΥΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ PAJARO ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΟΓΚΟΜΕΤΡΟΥΜΕΝΗ ΟΞΥΤΗΤΑ. ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΗΧΘΗΣΑΝ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΡΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ BRIGHTON ΚΑΙ FERN ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ).
FIVE STRAWBERRY CULTIVARS, BRIGHTON, FERN, TORO, DOUGLAS AND PAJARO WERE CULTIVATED UNDER PLASTIC GREENHOUSE OR FIELD CONDITIONS AND THEIR PERFORMANCE FOR EARLINES, YIELD AND FRUIT QUALITY WAS EVALUATED. BRIGHTON, FERN AND TORO PRODUCED 46.5, 38 AND 53%, RESPECTIVELY, OF THEIR MARKETABLE YIELD DURING THE FIRST WEEKS (4 MARCH - 28 APRIL) OF THE HARVEST PERIOD, WHILE DOUGLAS AND PAJARO PRODUCED ONLY 22 AND 24% OF THEIR MARKETABLE YIELD. UNDER GREENHOUSE CONDITIONS BRIGHTON AND DOUGLAS PROVED TO BE THE MOST PRODUCTIVE CULTIVARS, 322 AND 284 G/PLANT, RESPECTIVELY, FOLLOWED BY TORO AND PAJARO. UNDER FIELD CONDITIONS BRIGHTON, FERN AND DOUGLAS WERE THE MOST PRODUCTIVE CULTIVARS, 589, 618 AND 615 G/PLANT, RESPECTIVELY. QUALITY CHARACTERISTICS VARIED FROM HARVEST TO HARVEST AND BETWEEN CULTIVARS AS WELL. TORO PRODUCED THE SOFTEST FRUIT (0.32 KG) AMONG ALL CULTIVARS, WHILE THE FRUITS OF BRIGHTON AND TORO HAD THE HIGHEST PERCENTAGEOF SOLUBLE SOLIDS AND THAT OF PAGARO THE LOWEST ACIDITY. STRAWBERRIES PRODUCED EITHER UNDER GREENHOUSE OR FIELD CONDITIONS WERE OF SIMILAR QUALITY, BUT YIELD OF PLANTS UNDER FIELD CONDITIONS WAS ABOUT DOUBLE THAN THAT OF PLANTS GROWN UNDER GREENHOUSE CONDITIONS. THE EFFECT OF PLANTING DATE AND DURATION OF INFLORESCENCE REMOVAL ON EARLINESS, YIELD AND FRUIT QUALITY OF STRAWBERRY WAS STUDIED DURING THE PERIODS 1989-90 AND 1990-91. PLANTS OF THE CULTIVARS BRIGHTON AND FERM WERE USED. DURING THE PERIOD 1989-90 THE PLANTS WERE PLANTED ON JUNE 18 AND AUGUST 18 AND THE INFLORESCENCES WERE REMOVED FOR 0,1,2, OR 3 MONTHS.(ABSTRACT TRUNCATED). IMILAR