Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής ψηφιακού μετασχηματισμού στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης “Industry 4.0” ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στην αλυσίδα Άμπελος – Οίνος

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής ψηφιακού μετασχηματισμού στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης “Industry 4.0” ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στην αλυσίδα Άμπελος – Οίνος

Ζαφειρέλλης, Γρηγόριος

Κεχαγιά, Δέσποινα
Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Μπερής, Ευάγγελος
Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα
Επιστήμη Οίνου και Ζύθου
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2022-07-20

2022-10-03T07:50:53Z


i ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σε αυτή την εργασία γίνεται διερεύνηση των αρχών του ψηφιακού μετασχηματισμού σαν εφαρμογή της Βιομηχανίας 4.0, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που συντελείται στις μέρες μας, στην αλυσίδα από τον αμπελώνα μέχρι την κατανάλωση του οίνου από τον καταναλωτή. Η συγκυρία της εξέλιξης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επικοινωνίες και τα συστήματα πληροφοριών επιτρέπει την εφαρμογή σε ευφυή και ελεγχόμενη παραγωγή στον αγρό και την μεταποίηση, σαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης. Αναλύεται η σχετικά αργή υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση παράλληλα με τα προσδοκόμενα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιτελείται στις μέρες μας σε κάθε πεδίο. Η επίδραση στην οικονομία, σε μία επικερδή γεωργία, αειφορία, την ποιότητα και την συμμόρφωση με τους νέους κρατικούς Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους κανονισμούς. Νέοι έξυπνοι αισθητήρες, η τεχνολογία blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» παράγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε λογικό κόστος. Τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) τα οποία χρησιμοποιούνται από τα εμπειρικά συστήματα και με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων για την λήψη σωστών και έγκαιρων λήψεων απόφασης στον αγρό την οινοπαραγωγή και το διαμετακομιστικό εμπόριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υποβοηθά στην λήψη των σωστών αποφάσεων στον σωστό χρόνο με χαμηλότερο κόστος και στην παραγωγή του καθορισμένου τελικού προϊόντος στις μεταβαλλόμενες κλιματικές και καιρικές συνθήκες παραλλακτικότητα εδάφους και αλληλοεπιδρώσες παρεμβάσεις τεχνικών και επιστημόνων. Όπως φαίνεται από τις έρευνες οι σωστές αποφάσεις ξεκινούν από την επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας εγκατάστασης, του σωστού υποκειμένου και κλώνου που θα καλλιεργηθεί με μακροχρόνια πρόβλεψη κλιματικών και καιρικών μεταβολών. Συνεχίζεται με τις σωστές στον κατάλληλο χρόνο καλλιεργητικές επεμβάσεις για μείωση πιθανότητας ασθενειών και βέλτιστη ωρίμανση και στο σωστό χρόνο συγκομιδή. Καλύτερα ελεγχόμενη ζύμωση και σε συντομότερο χρόνο καθώς και παρακολούθηση της παλαίωσης και της ποιότητας του τελικού προϊόντος κατά την μεταφορά του, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται μακριά από το φυσικό περιβάλλον λαμβάνοντας σε κάθε στιγμή υπόψη όλα τα δεδομένα σε συνδυασμό με τα ιστορικά και την προηγούμενη εμπειρία για πιο ασφαλή καθοδήγηση και έλεγχο όλης της διαδικασίας σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.


Precision agriculture
Οινολογία
Αμπελουργία
Digital transformation
Smart farming
Enology
Γεωργία ακριβείας
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ευφυής γεωργία
Viticulture

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Επιστήμη Οίνου και Ζύθου

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)