Ανθεκτικά στην κολιστίνη βακτήρια που απομονώνονται από ζώα παραγωγής τροφίμων και η επίπτωσή τους στη Δημόσια Υγεία

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ανθεκτικά στην κολιστίνη βακτήρια που απομονώνονται από ζώα παραγωγής τροφίμων και η επίπτωσή τους στη Δημόσια Υγεία

Καστελλάνου, Ειρήνη

Vassilakou, Tonia
Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
MANDILARA, GEORGIA
Δημόσιας Υγείας
Vatopoulos, Alkiviadis C.
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2023-05-31

2023-06-14T08:13:31Z


Η κολιστίνη γνωστή και ως πολυμυξίνη Ε ανήκει στην ομάδα των πολυμυξινών οι οποίες συνιστούν κατιονικά πολυπεπτιδικά αντιβιοτικά. Χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια στην κτηνιατρική αλλά και στην καλλιέργεια των φυτών, ενώ στην ιατρική σήμερα θεωρείται ως μία από τις τελευταίες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις από πολυ-ανθεκτικά και ανθεκτικά στην καρβαπενέμη Gram-αρνητικά βακτήρια. Η ανακάλυψη μεταβιβάσιμων γονιδίων αντοχής στην κολιστίνη (mcr), τα οποία μεταφέρονται οριζοντίως μεταξύ των βακτηρίων, μέσω πλασμιδίων, επιτρέποντας τη ραγδαία διασπορά της αντοχής στην κολιστίνη, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και αναγνωρίστηκε ως μείζουσα απειλή για τη δημόσια υγεία. Εξαιτίας της ανησυχητικής εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής στην κολιστίνη μεταξύ ορισμένων ζωονοσογόνων και μη βακτηρίων, εφαρμόζονται προγράμματα παρακολούθησης -επιτήρησης της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκτεταμένη και μη ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών και ιδίως της κολιστίνης, στα ζώα παραγωγής τροφίμων φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής. Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση πραγματεύεται τη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και τη συσχέτισή τους με την εμφάνιση αντοχής στην κολιστίνη σε ζωονοσογόνα και συμβιωτικά βακτήρια που απομονώνονται από τα ζώα παραγωγής τροφίμων. Έχει στόχο την κατανόηση των μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για την ανάπτυξη αντοχής στην κολιστίνη και των διαφορετικών μηχανισμών μετάδοσης της μικροβιακής αντοχής από τα ζώα στους ανθρώπους είτε με την επαφή, είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας και του περιβάλλοντος. Απώτερος σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων από την εντατική χρήση της κολιστίνης στα παραγωγικά ζώα στην υγεία του ανθρώπου και τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της αντοχής απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή ζωονοσογόνων βακτηρίων.


zoonotic bacteria.
Γονίδια αντοχής
Κολιστίνη (mcr)
Colistin
Δημόσια Υγεία
Μεταβιβάσιμα γονίδια
Ζωονοσογόνα βακτήρια
Βακτήρια
Αντοχή στην κολιστίνη
Πολυπεπτιδικά αντιβιοτικά
Χρήση αντιμικροβιακών στα ζώα
Πολυαντοχή

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Δημόσια Υγεία

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)