Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών

Φλέσσουρα, Ειρήνη

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Μπερής, Ευάγγελος
Μπανίλας, Γεώργιος
Κόρκας, Ηλίας
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-02-26

2021-03-28T19:17:50Z


Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες κλιματολογικές συνθήκες. Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί βιοκλιματικοί δείκτες και κλιματικά μοντέλα που προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας και του σταφυλιού. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Η επιστημονική κοινότητα το παρατηρεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και κρούει κατά επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. H άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης, η συρρίκνωση του όγκου των παγετώνων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα αποτελούν την απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Η αυξημένη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, η ακτινοβολία, η έλλειψη νερού επηρεάζουν τα στάδια της φαινολογικής ανάπτυξης του φυτού και την παραγωγή των πρωτογενών και δευτερογενών μεταβολιτών του σταφυλιού. Έτσι παράγονται σταφύλια με υψηλή σακχαροπεριεκτικότητα και χαμηλή οξύτητα, ενώ επίσης επηρεάζεται τo pH, η συγκέντρωση των ανθοκυανινών, των αρωματικών ενώσεων και των φαινολικών συστατικών.


Κλιματικές επιδράσεις
Ποιότητα κρασιού
Σταφύλι
Κλιματική αλλαγή
Βιοκλιματικοί δείκτες
Κλιματικά μοντέλα

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)