Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία και η σημασία της διατροφής

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία και η σημασία της διατροφής

Νόνας, Παναγιώτης

Vassilakou, Tonia
Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
Τσόγκα, Αρετή
Δημόσιας Υγείας
Simou, Effie
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2021-05

2021-06-14T09:50:13Z


Εισαγωγή: H μελέτη στο ανθρώπινο μικροβίωμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών και συγκεκριμένα μετά την ανάπτυξη από την γονιδιωματική και τη σύστοιχη επιστήμη της βιο-πληροφορικής. Τα δύο βακτηριακά φύλα που κυριαρχούν στο ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes, τα οποία αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, βοηθώντας τον οργανισμό κατά την ομοιόσταση. Κάθε άτομο έχει το δικό του εντερικό μικροβίωμα το οποίο διαφέρει μεταξύ των φύλων, ανάμεσα σε άτομα διαφόρων ηλικιών και επηρεάζεται μέσω διατροφικών συνηθειών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Σκοπός: Η μελέτη έχει σκοπό την κατανόηση της έννοιας του εντερικού μικροβιώματος και τη σύνδεση του με την καθημερινή διατροφή. Υλικό και Μέθοδοι: Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις παρακάτω βάσεις δεδομένων: Pub Med, Openarchives.gr, Elsevier Publishing House και Google Scholar . Αποτελέσματα: Η διατροφή υψηλή σε φυτική πρωτεΐνη οδηγεί στην αύξηση Bifidobacterium και Lactobacillus, ενώ μειώνει επίσης τα παθογόνα Bacteroides και Clostridium. Η πρωτεΐνη που παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας βιολογικά μπιζέλια, έχει επίσης αναφερθεί ότι οδηγεί στην αύξηση των εντερικών επιπέδων βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων (SCFAs), τα οποία θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και σημαντικά ώστε να διατηρηθεί το φράγμα του βλεννογόνου. Αποτυπώθηκαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατανάλωση αντιβιοτικών που επηρεάζουν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου η οποία με την σειρά της παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Τεκμηριώθηκε η συσχέτιση συγκεκριμένου τύπου μικροβιώματος στα υγιή και ασθενή άτομα, η τροποποίηση της εξέλιξης μίας νόσου μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του μικροβιώματος και η επίδραση των τροφών στην διαμόρφωση συγκεκριμένου τύπου μικροβιώματος. Επιπλέον καταδείχθηκε ο μηχανισμός δυσβίωσης και πρόκλησης νόσου καθώς και πρακτικές μέθοδοι αποφυγής αυτών. Ειδικότερα αναλύθηκε η σχέση συγκεκριμένων συστατικών της τροφής όπως οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, τα προβιοτικά, οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη D με το μικροβίωμα. Συμπεράσματα: Η διατροφή φαίνεται να επιδρά σημαντικά κατά τη σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας του εντέρου. Τα ανωτέρω τεκμηριώνουν την ανάγκη για διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, ενώ συμπερασματικά η εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει μια ελπιδοφόρα μελλοντική θεραπευτική προσέγγιση στο πλαίσιο της ιατρικής ακρίβειας που εφαρμόζεται μέσα από σύγχρονες τεχνικές.


Διατροφή
Human microbiome
Υγεία
Nutrition
Εντερικό μικροβίωμα
Health
Intestinal microbiome
Human intestinal microbiota

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Δημόσια Υγεία

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)