Τεχνικές μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη τροφίμων για άτομα με δυσφαγία

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of West Attica   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Polynoe   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Τεχνικές μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη τροφίμων για άτομα με δυσφαγία

Λυράκου, Δανάη Μαρία

Μπρατάκος, Σωτήριος
Μαραγκού, Νίκη
Κρίτση, Ευτυχία
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-09-16

2024-09-27T08:10:42Z


Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά την ενσωμάτωση τεχνικών μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη προϊόντων διατροφής προσαρμοσμένων σε ασθενείς που πάσχουν από δυσφαγία. Η δυσφαγία αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα μάσησης και κατάποσης της τροφής των ατόμων ανεξαρτήτου ηλικίας, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη τόσο της διατροφικής επάρκειας σε θερμιδικό περιεχόμενο όσο και της γευστικότητας (απόλαυσης σε επίπεδο γεύσης και αρώματος) σε τροποποιημένες δίαιτες, διατροφικών δηλαδή αλλαγών που ικανοποιούν ιατρικές ανάγκες. Βασιζόμενη σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά τη μοριακή γαστρονομία και τη διαχείριση της δυσφαγίας, η παρούσα εργασία διερευνά τις δυνατότητες εφαρμογής καινοτόμων μαγειρικών τεχνικών για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. Η εργασία εξετάζει τις βασικές αρχές της μοριακής γαστρονομίας, τον αντίκτυπό της στην Επιστήμη των Τροφίμων και τις εφαρμογές της σε διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια. Εμβαθύνει στις τρέχουσες προσεγγίσεις για τη διατροφή ατόμων με δυσφαγία, δίνοντας έμφαση στους περιορισμούς των μεθόδων που εφαρμόζονται σήμερα. Μοριακές τεχνικές όπως η αντίστροφη σφαιροποίηση, η γαλακτωματοποίηση και η τριδιάστατη εκτύπωση διερευνώνται λεπτομερώς, υποστηριζόμενες από μελέτες περιπτώσεων που υπογραμμίζουν επιτυχημένες εφαρμογές στην τροποποίηση της υφής προϊόντων τροφίμων. Η εργασία αξιολογεί κριτικά τις τεχνικές, αισθητηριακές και ρυθμιστικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή μοριακών τεχνικών στη διατροφή ατόμων με δυσφαγία. Επιπλέον, μελετά τη διατροφική επίδραση των μοριακά τροποποιημένων διατροφών και τις προοπτικές των καταναλωτών για την ενίσχυση της αποδοχής τους. Τα ευρήματα όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόοδο της διατροφής ατόμων με δυσφαγία, αλλά προσφέρουν επίσης πληροφορίες για τις ηθικές, κοινωνικές και ρυθμιστικές επιπτώσεις της χρήσης της μοριακής γαστρονομίας στην υγειονομική περίθαλψη. Η μελέτη ολοκληρώνεται περιγράφοντας μελλοντικές κατευθύνσεις, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ της μοριακής γαστρονομίας και της Επιστήμης των Τροφίμων για την εφαρμογή καινοτόμων διατροφικών λύσεων για άτομα που πάσχουν από δυσφαγία.


Τροποποίηση υφής
Texture modification
Nutritional science
3D εκτύπωση τροφίμου
Διατροφολογία
Molecular gastronomy
3D food printing
Μοριακή γαστρονομία
Καινοτομία τροφίμων
Dysphagia
Δυσφαγία
Food innovation

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.