Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων και ο αντίκτυπος στην ασφάλεια τους και στην υγεία των καταναλωτών

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων και ο αντίκτυπος στην ασφάλεια τους και στην υγεία των καταναλωτών

Βλάχου, Μυρτώ

Λυκούδης, Ζήσιμος
Ζακυνθινός, Γεώργιος
Τσόγκα, Αρετή
Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Πτυχιακή εργασία

2024-09-30

2024-10-14T18:26:01Z


Η παρούσα εργασία εξετάζει το αντικείμενο της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα και την υγεία των καταναλωτών, με στόχο την κατανόηση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας. Παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία σχετικά με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη βιομηχανία τροφίμων και τονίζει την αναγκαιότητα της μελέτης, τα δεδομένα των σημαντικών δυνατοτήτων, αλλά και των κινδύνων που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ο στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει τα στοιχεία της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα από την άποψη της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών, καθώς και να αξιολογήσει την αποδοχή της από το κοινό και τα ρυθμιστικά μέτρα που υιοθετούνται. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η νανοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συσκευασία και την ποιότητα των τροφίμων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής και ενισχύοντας την ασφάλειά τους. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα και τη βιοσυσσώρευση των νανοσωματιδίων, καθώς και με τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών. Επιπλέον, οι κανονιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη θεσπίσει τα πλαίσια για τη διαχείριση των νανοϋλικών. Το κεντρικό τμήμα της μελέτης είναι ότι ενώ η νανοτεχνολογία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα της διατροφής, χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και περαιτέρω έρευνα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των καταναλωτών και την αποφυγή περιβαλλοντικών κινδύνων. Η εργασία υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια, αυστηρούς κανόνες και ενδείξεις αξιολόγησης των κινδύνων πριν από την ευρεία υιοθέτηση των νανοτεχνολογικών εφαρμογών στα τρόφιμα.


Nanoparticles
Nanotoxicity
Νανοσωματίδια
Υγεία καταναλωτή
Νανοϋλικά
Ασφάλεια τροφίμων
Consumer health
Nanomaterials
Νανοτοξικότητα
Food safety
Νανοτεχνολογία
Nanotechnology

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.