Εφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of West Attica   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Polynoe   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς

Σιδηρά, Μαρία Μαρκέλλα

DELEZOS, KONSTANTINOS
Ζακυνθινός, Γεώργιος
Τσόγκα, Αρετή
Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Σχολή Δημόσιας Υγείας

Πτυχιακή εργασία

2024-10-15

Η εφαρμοζόμενη νομοθεσία ορίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει: 1. Να μεταχειρίζονται σωστά τρόφιμα και να τηρείται ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. 2. Να ακολουθούν τις Ελληνικές διατροφικές οδηγίες, σχετικά με την σίτιση των παιδιών. Οι συγκεκριμένοι οδηγοί αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, που στην χώρα μας εμφανίζεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Για το σκοπό αυτό, η νομοθεσία ορίζει με κάθε λεπτομέρεια ποια τρόφιμα επιτρέπεται να προσφέρονται στα γεύματα και τους τρόπους παρασκευής τους. Η συγκεκριμένη πτυχιακή, κατόπιν συνεννόησης με τις Προϊσταμένες των παιδικών σταθμών του Δήμου Κηφισιάς, κατέγραψε: 1. την παραλαβή, αποθήκευση και μεταχείριση των τροφίμων, με τα οποία θα μαγειρευτούν τα γεύματα των παιδιών, 2. τη συντήρηση των γευμάτων έως ότου προσφερθούν στα παιδιά, 3. τα είδη των τροφίμων, που χρησιμοποιούνται βάσει εποχής, 4. τις μεθόδους καθαριότητας και απολύμανσης της κουζίνας και του χώρου, όπου γευματίζουν τα νήπια, 5. τη συνολική εκπαίδευση του προσωπικού, που μεταχειρίζεται τα τρόφιμα. Το κέρδος από την έρευνά μας είναι να αναδείξουμε τους σωστούς τρόπους μεταχείρισης των τροφίμων σε έναν χώρο, όπου φιλοξενείται και σιτίζεται μία ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, όπως τα μικρά παιδιά.


Τρόφιμα
Νήπια
Food handling
Daycare
Infants
Municipalty of Kifissia
Ορθές πρακτικές
Cooks
Παιδικός σταθμός
Δήμος Κηφισιάς
Μεταχείριση τροφίμων
Toddlers
Βρέφη
Μάγειρες

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.