Μονάδα Catering: Διαδικασία παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης, αποθήκευσης και διάρκειας ζωής

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μονάδα Catering: Διαδικασία παραγωγής προϊόντων, διαχείρισης, αποθήκευσης και διάρκειας ζωής

Σταματάκη, Όλγα

Λαμπροπούλου, Κυριακή
Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Revelou, Panagiota-Kyriaki
Γώγου, Ελένη
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

2024-11-26

2024-11-28T13:20:55Z


Η διαχείριση των Α΄ υλών, η παραγωγική διαδικασία, η αποθήκευση και η διάρκεια ζωής των τροφίμων σε μία μονάδα catering κατέχουν πρωταρχικό ρόλο για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Από την άλλη η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα με ποικίλες επιπτώσεις. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η προσέγγιση των απαιτήσεων κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας σε μια μονάδα τροφοδοσίας (catering) καθώς και η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων της, μέσω της μεθόδου της αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας ( κομποστοποίηση ). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία επιτυγχάνεται έχοντας ως βάση τα προαπαιτούμενα της νομοθεσίας. O εσωτερικός έλεγχος στην εταιρεία εστίασης πραγματοποιείται μέσω των διαδικασιών που έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με τα εγχειρίδια της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Η καταγραφή των δεδομένων προέκυψε από πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων και φυσικής κομποστοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα. Τα επιπλέον δεδομένα που θεωρήθηκαν απαραίτητα για την εκπόνηση της εργασίας, συμπληρώθηκαν έπειτα από προσωπική συνέντευξη με τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Τελικό στάδιο για την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων της επένδυσης αποτέλεσε η έρευνα πάνω στα κόστη, μέσω έρευνας και τηλεφωνικής επικοινωνίας με αρμόδιους υπεύθυνους παραγωγούς/πωλητές βελτιωτικού εδάφους (κομπόστ ). Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάζουν ότι αν η επιχείρηση αξιοποιήσει τα πρότυπα και την τεχνολογία που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο, κάνοντας τις απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον μακροπρόθεσμα θα επιτύχει την αύξηση και τη βιωσιμότητά της, ενώ παράλληλα θα θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο.


Κομποστοποίηση
Catering

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)