Εκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Εκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023

Μπελογιάννη, Λαμπρινή Μαρία

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Banilas, Georgios
Κόρκας, Ηλίας
Gkizi, Danai
Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2024-10-03

2024-12-18T08:57:55Z


Το αμπέλι είναι ευάλωτο σε ασθένειες, ελλείψεις και παράσιτα οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες απόδοσης. Ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλεί προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών αλλά και την ποιότητα των σταφυλιών είναι οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στις ασθένειες ξύλου και συγκεκριμένα την Ίσκα που προκαλείται από διάφορους παθογόνους μύκητες. Η πειραματική μελέτη εκτελέστηκε σε δύο ποικιλίες του αμπελιού το Sauvignon Blanc και το Montepulciano σε 3 αμπελώνες της περιοχής της Βεγόρας του Αμύνταιου το καλοκαίρι του 2023 (2 αμπελώνες Sauvignon Blanc Ι και ΙΙ και Montepulciano). Στο πρώτο στάδιο της μελέτης έγινε τυχαία επιλογή 100 φυτών και διερευνήθηκαν ως προς την παρουσία και την ένταση συμπτωμάτων της Ίσκας. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι «λωρίδες τίγρης» και σ ’αυτό βασίστηκε και η κλίμακα καταγραφής συμπτωμάτων που χρησιμοποιήθηκε. Το δεύτερο στάδιο της πειραματικής μελέτης εξελίχθηκε κατά την διάρκεια του τρύγου, που συλλέχθηκαν και ζυγίστηκαν καρποί από πρέμνα της κάθε κλίμακας έντασης συμπτωμάτων για κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Επιπλέον υπολογίστηκε η δυνητική και η εκτιμώμενη παραγωγή σταφυλιών καθώς και η απώλεια παραγωγής λόγω της ασθένειας. Η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων στην ποικιλία Sauvignon Blanc Ι είναι 21%, στο Sauvignon Blanc ΙΙ είναι 13% και στο Montepulciano 14% ενώ η ένταση είναι 13,75% για το Sauvignon Blanc Ι 8%, για το Sauvignon Blanc ΙΙ και 8,25% για το Montepulciano. Συνεπώς η ασθένεια οδήγησε σε απώλεια παραγωγής η οποία υπολογίστηκε για το Sauvignon Blanc Ι, 12,5%, για το Sauvignon Blanc ΙΙ 9,3%, και για το Montepulciano ίση με 5,9%.


Ασθένειες ξύλου
Montepulciano
Ίσκα
Αμύνταιο
Λωρίδες τίγρης
Sauvignon Blanc

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)