Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τροφιμογενή παθογόνα: Η περίπτωση της Listeria monocytogenes

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of West Attica   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Polynoe   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τροφιμογενή παθογόνα: Η περίπτωση της Listeria monocytogenes

Κουλουρίδη, Ελένη

Batrinou, Anthimia
Μάντης, Φώτιος
Σπηλιώτης, Βασίλης
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07

2021-07-28T07:43:51Z


Οι Τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων καθως μπορουν να προκαλέσουν ασθένειες ακόμα και το θάνατο σε μεγάλα μέρη του πληθυσμου, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία και συμβάλλει στην επικινδυνότητα μιας τροφιμογενούς μόλυνσης. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν οι βασικές ομάδες αντιβιοτικών και μερικοί από τους τρόπους δράσης τους. Επίσης οι τρόποι με τους οποίους οι μικροοργανισμοί αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Θα αναλυθούν κάποια από τα κυριότερα τροφιμογενή παθογόνα, τα χαρακτηριστικά τους, οι πιθανές πηγές επιμόλυνσης από αυτά και πως συνδέονται με επιδημίες. Η Listeria monocytogenes είναι ένα ψυχρότροφο βακτήριο που προκαλεί τη λιστερίωση, μια σπάνια, αλλά μεγάλης θνησιμότητας ασθένεια. Μπορεί να αναπτυχθεί στα προϊόντα που συντηρούνται υπό ψύξη και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά δημοφιλή αυτά τα προϊόντα αυξάνοντας την πιθανότητα επιμόλυνσης με L.monocytogenes. Θα αναλυθούν οι πηγές επιμόλυνσης, η παθογένεια του μικροοργανισμού, οι τρόποι ανίχνευσης, αλλά και διάκρισης του από άλλα μη παθογόνα στελέχη και τα γενετικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του στα αντιβιοτικά. Τέλος, θα γίνει μια αναφορά, για τον τρόπο που προσεγγίζουν το πρόβλημα της χρήσης των αντιβιοτικών, ως αυξητικούς παράγοντες στη βιομηχανία κρέατος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ.


Αντιβιοτικά
Παθογόνα
Listeria monocytogenes
Ανθεκτικότητα
Τροφιμογενές

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.