Ανασκόπηση της επίδρασης βιοδραστικών συστατικών υπερτροφών (superfoods) στο εντερικό μικροβίωμα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of West Attica   

Αποθετήριο :
Institutional Repository Polynoe   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ανασκόπηση της επίδρασης βιοδραστικών συστατικών υπερτροφών (superfoods) στο εντερικό μικροβίωμα

Κοντρατίεβα, Ιφιγένεια

Τσιάκα, Θάλεια
Kritsi, Eftychia
Lantzouraki, Dimitra
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-14

2021-07-28T07:58:36Z


Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα σύνθετο και δυναμικό σύστημα μικροοργανισμών, με σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς οι μεταβολές στη σύσταση του φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη πρόκληση φλεγμονών και συναφών νοσημάτων. Στο επιστημονικό προσκήνιο παρευρίσκεται, επίσης, η διατροφική αξία των υπερτροφών, οι οποίες φαίνεται να έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, λόγω της αφθονίας τους σε θρεπτικές και βιοδραστικές ουσίες. Νέα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ολοένα την ευεργετική τους δράση στην πρόληψη και αντιμετώπιση μεταβολικών, καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων, μέσω της βελτίωσης των μικροβιακών ισορροπιών του εντέρου και συνεπώς των σχετικών συμπτωμάτων. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στη διερεύνηση της επίδρασης της διατροφικής πρόσληψης υπερτροφών στην πρόληψη ασθενειών και την προάσπιση της υγείας του ανθρώπου, μέσω μεταβολών στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν πρόσφατα ευρήματα αναφορικά με τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος, ενώ αναδείχθηκαν τα είδη και η δράση των βιοδραστικών συστατικών που περιέχονται σε επιλεγμένες υπερτροφές, και που αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα με πιθανά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.


Υπερτροφές
Εντερικό μικροβίωμα/μικροβιόκοσμος
Superfoods
Gut microbiome/microbiota
Bioactive compounds
Βιοδραστικές ενώσεις

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.