Μελέτη αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.

This item is provided by the institution :
University of West Attica   

Repository :
Institutional Repository Polynoe   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.

Πετουσάκη, Στυλιανή

Batrinou, Anthimia
Στρατή, Ειρήνη
Κοντελές, Σπυρίδων
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πτυχιακή εργασία

2021-07-14

2021-07-28T08:14:27Z


Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε ο ρόλος των ελληνικών φυτών, και ιδιαιτέρως της ελιάς, ως φυσικά αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά, καθώς και οι διάφοροι τρόποι παραλαβής των εκχυλισμάτων τους. Το φύλλο της ελιάς αποτελεί ένα φυτικό υλικό πλούσιο σε ενώσεις με ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα είναι μια βιοδιαθέσιμη πηγή με αρκετά χαμηλό κόστος, που δεν αξιοποιείται στο έπακρον. Γίνεται χρήση του από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του πυρετού, ενώ πλέον έχουν αναδειχθεί πολλές επιπλέον ιδιότητες του, όπως η συμβολή στην αντιμετώπιση του ιού του HIV, η αντιμυκητιακή του δράση και η επίδραση του στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη. Για αυτό το λόγο, βγαίνουν στην αγορά πολλά νέα προϊόντα που περιλαμβάνουν εκχύλισμα ή αιθέριο έλαιο φύλλων ελιάς, όπως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά προϊόντα, φακελάκια τσαγιού κ.ά.. Η βιβλιογραφική έρευνα ανέδειξε τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, με κύρια αυτών την ελαιοευρωπαΐνη. Οι διαφορετικοί μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκχύλιση των φύλλων και αργότερα για την εξέταση των ιδιοτήτων τους απέδειξαν ότι οι μη συμβατικές μέθοδοι εκχύλισης αποδίδουν καλύτερα εκχυλίσματα. Ακόμη, η ποικιλία της ελιάς και ο τρόπος προκατεργασίας του φυτικού υλικού παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιεκτικότητα του εκχυλίσματος σε βιοφαινόλες. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά αποτελέσματα των διάφορων μελετών, κοινός παράγοντας είναι ότι τα εκχυλίσματα των φύλλων ανέστειλαν την λειτουργία των παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Αναμφισβήτητα, η ελιά αποτελεί ένα φυτό με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε πολλούς τομείς, πέρα από τον τομέα των τροφίμων. Οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στις ιδιότητες αυτές δεν έχουν δώσει ακόμη τεκμηριωμένες απαντήσεις όσον αφορά το βέλτιστο τρόπο παραλαβής και αξιοποίησης τους, ούτε έχει μελετηθεί πλήρως η βιοενεργή τους δραστηριότητα. Σίγουρα, μελλοντικά, θα υπάρξουν περισσότερες μελέτες που θα εμβαθύνουν περισσότερο σε αυτό και θα φέρουν στην επιφάνεια νέες πληροφορίες για το φύλλο της ελιάς.


Εκχύλιση
Ελιά
Αντιμικροβιακά
Αντιοξειδωτικά
Εκχύλισμα φύλλων ελιάς
Φύλλα ελιάς

Greek

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πτυχιακές εργασίες

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)