Στη σύγχυση του πανούργου παγκοσμιοποιητικού λόγου

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Στη σύγχυση του πανούργου παγκοσμιοποιητικού λόγου

Χατζηκωνσταντίνου, Γιώργος

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, ως όρος, υποκαταστάθηκε σταδιακά από έναν άλλο όρο πιο κομψό, περισσότερο συμβολικό και αναμφίβολα ιδεολογικά «ευφυέστερο». Πρόκειται βέβαια για τον όρο «Παγκοσμιοποίηση». Ως όρος και ως διαδικασία επιβλήθηκε άνωθεν. Ουδείς ρωτήθηκε γι' αυτό. Η λέξη είναι ένα ουσιαστικό, ποτέ όμως δεν συνοδεύτηκε στα χείλη των υποστηρικτών από ανάλογο, προσδιοριστικό του περιεχομένου, επίθετο. Λες και η παγκοσμιοποίηση ένα και μοναδικό χαρακτήρα έχει. Αυτόν δηλαδή με τον οποίο προβάλλεται και επιχειρείται να επιβληθεί συστηματικά τα τελευταία δεκαέξι τουλάχιστον χρόνια. Και προβάλλεται όχι μόνο ως «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας», αλλά και ως μια νέα περίοδος του πολιτισμού. Εμφανίζεται, επίσης, σαν μια κατάσταση ή επιδίωξη ιδιαιτέρα αποτελεσματική. Έτσι έχουν, αλήθεια, τα πράγματα; Πρόκειται για «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας»; Ή μήπως για κάποια, αμφιβόλου περιεχομένου, «παγκοσμιοποίηση της αγοράς και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου»; Και την οικονομία μόνο το πραγματικό ή το χρηματιστηριακό κεφάλαιο την προσδιορίζουν; Μήπως και η εργασία και οι φυσικοί πόροι, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν εξίσου βασικά της συστατικά στοιχεία; Είναι πράγματι «παγκοσμιοποιημένα» και αυτά; Οι δε εξελίξεις δείχνουν πράγματι την ύπαρξη ή την ανάδυση μιας μακροχρόνιας προοπτικής και ενός μακροχρόνιου οράματος που εμπνέει τους ανθρώπους - πολίτες των κοινωνιών μας; Ή μήπως η πραγματικότητα αποκαλύπτει μια βραχυχρόνια απλώς προοπτική για τους λίγους; Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να διερευνήσει το κείμενο αυτό, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις μηχανιστικές επιστημολογικές εμπλοκές του παρελθόντος.

Text

Ανισότητα
Μηχανικισμός
Ομοιομορφοποίηση
Παρεμβατισμός
Νέα τεχνολογία
Παραγωγικοί συντελεστές
Αβεβαιότητα
Μυθικό οικονομικό παράδειγμα
Στοχαστικότητα
Συλλογικότητα
Τεχνοπολιτισμός
Οικονομικό πρόβλημα
Κράτος
Φυσικοί πόροι
Εξέλιξη
Οικονομικός μύθος
Δημοκρατία της αγοράς
Περιβάλλον
Παγκοσμιότητα
Πολυπλοκότητα
Μακροχρόνια προοπτική
Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβόλαιο
Νέα τάξη πραγμάτων
Αποτελεσματικότητα
Αλληλεγγύη
Πρόοδος
Ουτοπία
Ρεαλισμός
Μονοδρομική σκέψη
Ατομικισμός
Παγκοσμιοποίηση
Μεταλλαγή


Ελληνική γλώσσα

2006
2009-11-10T06:53:09Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.