Συγκρίνετε κριτικά την κρίση του 1929 ή κρίση της Μεγάλης Ύφεσης και την διεθνή κρίση του 2007-2008

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Συγκρίνετε κριτικά την κρίση του 1929 ή κρίση της Μεγάλης Ύφεσης και την διεθνή κρίση του 2007-2008

Τσιρογιάννης, Ηλίας

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Κυρκιλής, Δημήτριος

Ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επισημάνει πως τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας, από την εξουσία, την αστυνομία και τον στρατό μαζί. Ένα άλλος Αμερικάνος, ο Χένρυ Φόρντ, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, είχε αναφέρει πως είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, γιατί αν το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί. Αυτές οι επισημάνσεις αποδείχτηκαν διαχρονικές και έχουν την εφαρμογή τους και στις ημέρες μας. Στην πράξη γίνεται περισσότερο αντιληπτή η ισχύς των τραπεζών και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η δυσλειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κρίση του 1929 ή της Μεγάλης Ύφεσης και η κρίση του 2007 – 2008 θα πρέπει να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα των αιτιών που τις δημιούργησαν, των συνεπειών που επέφεραν στο διεθνές περιβάλλον καθώς και της καταλληλότερης πολιτικής αντιμετώπισης τους. Δε θα πρέπει να λησμονηθεί ότι κύριο ρόλο στη δημιουργία των κρίσεων αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας και η απληστία του για κερδοσκοπία. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να μελετήσει και να εξετάσει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 και τη πρόσφατη οικονομική κρίση του 2008 καταλήγοντας σε συμπεράσματα που προκύπτουν. Στο πρώτο κεφάλαιο της ανάλυσης που ακολουθεί επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση κάποιων θεωρητικών στοιχείων σχετικά με τις οικονομικές κρίσεις. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 αναλύοντας την χρονική περίοδο πριν την κρίση, τα αίτια που την προκάλεσαν ,τα μετρά που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της καθώς και τους λόγους διεθνοποιήσεις της. Στο τρίτο κεφάλαιο κατά αντιστοιχία, θα παρουσιαστούν ακριβώς τα ιδία ζητήματα για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στο τέταρτο κεφάλαιο θα καταλήξουμε σε μια συγκριτική ανάλυση μεταξύ των δυο κρίσεων βασιζόμενοι σε στατιστικά στοιχεία , συγκρίνοντας τα αίτια των κρίσεων καθώς και τα μετρά αντιμετώπισης τους.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Οικονομία
Κρίση


Ελληνική γλώσσα

2019-01-25T10:04:24Z
2018


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.