Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικό περιβάλλον, οικονομική ελευθερία και ανάπτυξη στη Ρωσία

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικό περιβάλλον, οικονομική ελευθερία και ανάπτυξη στη Ρωσία

Πάνης, Παναγιώτης

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Παπαπανάγος, Χάρρυ

Η ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί κάθε οικονομίας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, διότι μέσω αυτής επιτυγχάνεται κοινωνική και ατομική ευημερία. Η ανάπτυξη επηρεάζεται και καθορίζεται από πληθώρα παραγόντων. Θεσμοί με παγκόσμια απήχηση μελετούν τα επιμέρους στοιχεία σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις οικονομίες στον επιδιωκόμενο σκοπό που είναι η ανάπτυξη. Μέσα από την μελέτη, την συγκριτική ανάλυση και τους αλληλοδιασταυρούμενους τομείς τριών βασικών οικονομικών δεικτών, του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας [Global Competitiveness Index (GCI)] του World Economic Forum, του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας [Index of Economic Freedom (IEF)] του Heritance Foundation και του Δείκτη Επιχειρηματικής Ευκολίας [Easy Doing Business (EDB)] της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), θα προσεγγίσουμε την ανάπτυξη στη Ρωσία έτσι όπως αποτυπώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Μια Ρωσία που καλείται να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα πολύ διαφορετική από αυτή του κουμμουνιστικού παρελθόντος αλλά και να αποτελέσει έναν πόλο στο νέο διαμορφούμενο πολυπολικό σύστημα, διαφορετικό από αυτόν που επί περίπου μισό αιώνα διαδραμάτισε. Παρουσιάζεται μεταμορφωμένη και με μεταρρυθμιστική διάθεση αλλά ταυτόχρονα αγκυλωμένη σε στοιχεία και συμπεριφορές ριζωμένα σε ένα αναχρονιστικό δομικό σύστημα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Ρωσία


Ελληνική γλώσσα

2019-01-25T11:07:07Z
2018


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.