Σχέσεις Βουλγαρίας - Τουρκίας

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Σχέσεις Βουλγαρίας - Τουρκίας

Αποστόλου, Νικόλαος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Βασιλειάδης, Νικόλαος

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 201.
Από την εμφάνιση της στην Βαλκανική σκηνή, η Βουλγαρία επέδειξε ένα δυναμικό χαρακτήρα και συγκρούστηκε με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της κάθε εποχής. Όταν το Τουρκικό φύλο κατέφθασε στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας, το οποίο μέχρι τους Βαλκανικούς και Παγκοσμίους πολέμους παρέμενε οξύ. Οι σχέσεις των δύο χωρών (Βουλγαρίας και Τουρκίας), πέρασαν δια πυρός και σιδήρου με διαδοχικές εναλλαγές–ανταλλαγές τόσο εδαφών, όσο και πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να συνθέτουν διαρκώς ένα ρευστό σκηνικό. Η θρησκεία, θεωρείται ιστoρικά ένας σημαντικός θεσμός για τα έθνη. Oρισμένες φoρές λειτoυργεί ως συνδετικός κρίκoς, μέσα στoν oπoίo σφυρηλατείται η συνoχή κάθε κoινωνίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις απoτελεί βαθιά διαιρετική τoμή. Ακολουθώντας τη συνεκτική ιδιότητά της, λειτούργησε η θρησκεία και στις χώρες των Βαλκανίων, όπου συναντώνται δύo από τις μεγαλύτερες θρησκείες παγκoσμίως, ο Χριστιανισμός (Oρθόδoξoι και Καθoλικοί) και τo Ισλάμ. Η ανάδειξη του εθνικισμού ως πολιτική ιδεολογία των Τουρκικών ηγεσιών, συνετέλεσε στη διαμόρφωση των διμερών σχέσεων με τη Βουλγαρία. Η αρχική εσωστρέφεια για τη διαφύλαξη όσων εθνικών συμφερόντων είχαν απομείνει από τους πολέμους και η σταδιακή οικονομική σταθεροποίηση, έδωσαν τη θέση τους σε συνθήκες συμφιλίωσης και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Κυρίαρχος τομέας, τόσο για την παγκόσμια οικονομία, όσο και για τα μεμονωμένα κράτη είναι ο ενεργειακός, με αποτέλεσμα Βουλγαρία και Τουρκία να συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση και να στρέφονται σε επενδύσεις προς αμφότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Η Βουλγαρία πλέον, επιμένει σε μια προσπάθεια ευρωπαϊκής τροχιάς και πορείας, ενώ στον αντίποδα η Τουρκία, επιδιώκει να έχει έναν ρόλο στις ευρωπαïκές εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων. Η Βουλγαρία, όπως και τα λοιπά βαλκανικά κράτη προσπαθούν να αποτινάξουν αυτό που η Τουρκία τους θεωρεί, δηλαδή πρώην οθωμανικές κτήσεις. Για τους λόγους αυτούς, κάθε εθνοτικό ζήτημα, εγείρει αντιδράσεις και θίγει ευαίσθητα ζητήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Βουλγαρία
Τουρκία


Ελληνική γλώσσα

2019
2019-01-25T11:18:51Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.