Τζιχάντ και οργανώσεις στα δυτικά βαλκάνια

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Τζιχάντ και οργανώσεις στα δυτικά βαλκάνια

Μητσίδης, Γεώργιος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Κουσκουβέλης, Ηλίας

Το φαινόμενο των τζιχαντιστών από βαλκανικές χώρες που πολεμούν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ ή την Συρία, είναι μία από τις εκφάνσεις ενός γενικότερου φαινομένου που λαμβάνει χώρα, εδώ και δεκαετίες, στα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια ιδιότυπη εσωτερική θρησκευτική αντιπαράθεση μεταξύ μετριοπαθούς και συντηρητικού Ισλάμ, μια μάχη για την καρδιά και το μυαλό των μουσουλμάνων. Στη μετριοπαθή και δυτικού τύπου κοινωνία των πιστών, έχουν παρεισφρήσει ριζοσπαστικά στοιχεία που προωθούν ακραίες δογματικά αντιλήψεις, στο όνομα του «καθαρού» Ισλάμ. Η ερμηνεία των τελευταίων προκύπτει από το αρχέτυπο δόγμα του Ισλάμ, το οποίο λειτουργεί ως πολιτική θεωρία. Η αντιπαράθεση αυτή, συνιστά απειλή τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους, όσο και για τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς και την ίδια τη Δύση.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Δυτικά βαλκάνια
Τζιχάντ
Ισλαμισμός
Ισλάμ


Ελληνική γλώσσα

2018
2019-01-25T14:55:15Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.