Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς. Η προσβολή μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια της φυσιολογικής ανάπτυξης του φυτού στον αγρό, κατά την συγκομιδή των καρπών του, κατά την διάρκεια κατάθεσής του στην αγορά, ακόμη και κατά τη διάρκεια κομποστοποίησης των καρπών του.Έχουν γίνει πολλές έρευνες και πειράματα σχετικά με μύκητες που είναι ικανοί να ευδοκιμούν και να επιβιώνουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης των διαφόρων οργανικών υλικών.Η κομποστοποίηση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα σε οργανική ουσία (οργανικό λίπασμα) κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση και εμπλουτισμό των φυτών (καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων). Μάλιστα το οργανικό λίπασμα που παράγεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι πολύ πλούσιο, ισάξιο των χημικών και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερο. Επιπλέον, όμως βοηθάει πολύ και στη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους, ιδιαίτερα όταν ή προσθήκη κόμποστ επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιο συγκεκριμένα η εργασία αυτή, πραγματεύεται την βιολογία και τις ανάγκες ανάπτυξης της πορτοκαλιάς, τους εχθρούς της και τους τρόπους αντιμετώπισης τους και ολοκληρώνεται με μία πειραματική έρευνα, η οποία πήρε μέρος στα φυτοπαθολογικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Τορίνο της Ιταλίας. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του μύκητα Aspergillusfumigatus κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κομποστοποίησης, με βάση τα πορτοκάλια
(EL)
The cultivation of orange tree can be exposed to many enemies. Infection can occur at various stages of the plant's normal development in the field, during the harvest of its fruits, during its placing on the market, and even during composting of its fruits. There has been a lot of research and experimentation on fungi that are able to thrive and survive at very high temperatures, which develop during the composting process of various organic materials. Composting is a completely natural process that converts organic waste into organic matter (organic fertilizer) suitable for use in fertilizing and enriching plants (ornamental and cultivated).In fact, the organic fertilizer produced by the composting process is very rich, equal to chemicals and in many cases better. In addition, however, it helps a lot in improving the properties of the soil, especially when the addition of compost is repeated at regular intervals. More specifically, this work is about the biology and growth needs of the orange tree, its enemies and how to deal with them and concludes with an experimental research,which took part in the phytopathological laboratories of the University of Turin, Italy. The research focuses on the growth of the fungus Aspergillus fumigatus against the adverse conditions prevailing during orange-based composting
(EN)