Διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων (EL)

Κεφίλη, Δήμητρα

Καπαγιάννη, Παντελίτσα
Κουτίνας, Νικόλαος

bachelorThesis

2025-05-16T12:44:23Z
2022-01-20


Στόχος αυτής της εργασίας είναι η περιγραφή της διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από τα ελαιουργεία κατά την εξαγωγή ελαιόλαδου, διότι προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα, ωστόσο, μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από διάφορους τρόπους επεξεργασίας. Για να αντιληφθεί κάποιος την ποσότητα θα θέσω κάποια παραδείγματα παρακάτω. Στην Ελλάδα μόλις κάθε κεφαλή καταναλώνει 18,79 κιλά ελαιόλαδο τον χρόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές προτιμούν εγχώριο ελαιόλαδο σε ποσοστό μόλις 72.5%. Επομένως αυτό δείχνει ότι η ποσότητα αποβλήτων που διεξάγεται είναι αρκετά μεγάλη σε ποσότητα. Επιπλέον σε παγκόσμια κλίμακα η κατανάλωση του ελαιολάδου εκπροσωπεί το 9% της αγοράς και την τρίτη θέση μεταξύ εδώδιμων φυτικών ελαίων με τις μεσογειακές χώρες να απορροφούν το 90% της παραγωγής του. Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί η ζήτηση του ελαιολάδου στις μη παραγωγούς χώρες όπως η Αυστραλία, Ιαπωνία, Αμερική καθώς και στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, γι αυτό είναι πλέον μεγάλο ζήτημα για όλους μας να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα απόβλητα των ελαιοτριβείων διότι πλέον δεν χαρακτηρίζονται ως μη απαρατήρητοι ρύποι. (Θεριός, Ελαιοκομία). (EL)

Ελαιοτριβεία (EL)
Βιομηχανία ελαιολάδου -- Διάθεση αποβλήτων (EL)
Olive oil mills (EN)
Olive oil industry -- Waste disposal (EN)

Διαχείριση αποβλήτων (EL)
Ελαιουργεία (EL)
Ελαιόλαδο (EL)
Waste management (EN)
Olive oil (EN)
Oil mills (EN)

ΔΙΠΑΕ

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)