Καταγραφή-περιγραφή των ελληνικών τυριών

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Καταγραφή-περιγραφή των ελληνικών τυριών (EL)
Recording-description of Greek cheese (EN)

Τράνακα, Σοφία

Μητσόπουλος, Ιωάννης

bachelorThesis

2021-12-14
2025-05-17T10:25:23Z


Η τυροκομία θεωρείται από τους παλαιότερους κλάδους ενασχόλησης στην Ελλάδα και τα προϊόντα της αποτελούν βασικό στοιχείο στην διατροφή μας. Ο κλάδος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας και αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Σκοπός της εργασίας είναι η λεπτομερή παρουσίαση των Ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, η διαδικασία παραγωγής των, το νομοθετικό πλαίσιο ονομασίας, η καταγραφή και η κατηγοριοποίηση αυτών. Στον τομέα της παραγωγής δραστηριοποιούνται 543 επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και εγγυούνται την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση στα κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ε.Ε. Τα κριτήρια ταξινόμησης των τυριών είναι πολλά και αναφέρονται κυρίως στο είδος του γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί, στην υγρασία που θα περιέχει το τυρί, στην λιποπεριεκτικότητα, στην θερμική επεξεργασία που θα υποστεί κατά την παρασκευή, στον χρόνο ωρίμανσης, στο τρόπο χρήσης και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. H παραγωγή Ελληνικών τυριών έχει ανοδική πορεία καιανέρχεται σήμερα σε 228,21 τόνους. Κάθε περιοχή της χώρας μας παράγει τα δικά της τυριά που αντλούν πληροφορίες και γεύσεις από την κάθε μια με βάση τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και από την γεωγραφική τους περιοχή. Υπάρχουν πολλά είδη παραδοσιακών τυριών και αρκετά από αυτά έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ και έχουν λάβει πιστοποιήσεις. Έχουν καταγραφεί 71 τυριά εκ των οποίων 33 ανήκουν στην κατηγορία των σκληρών και ημίσκληρων τυριών, 18 στα μαλακά, 12 με αλοιφώδη υφή και 8 προϊόντα τυρογάλακτος. Από το σύνολο αυτών 22 έχουν καταχωρηθεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), 1 ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη (ΠΓΕ) και μερικά από αυτά είναι στο στάδιο για να λάβουν πιστοποίηση. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταλαμβάνουν τα μαλακά τυριά με κυρίαρχο αυτών την φέτα. Στην δεύτερη θέση όσο αφορά το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής βρίσκονται τα σκληρά τυριά. Παράλληλα, τα τυριά τυρογάλακτος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η παραγωγή αυξάνεται σταθερά με κυρίαρχο αυτών το μανούρι. Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών βρίσκονται τα μαλακά λευκά τυριά και ιδιαίτερα η Φέτα, υπολογίζεται ότι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας κατανάλωσης με ποσοστό που ανέρχεται στο 50%. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην 2 κατανάλωση τυριού στην Ευρώπη με 32 Kg/κατά κεφαλή / έτος, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο τυριά από τον πάγκο κοπής και όχι τυποποιημένα. Τέλος, τα ελληνικά τυριά είναι μοναδικά και ξεχωριστά και το καθένα αναδύει γεύσεις και αρώματα από τον τόπο καταγωγής των και από τον τρόπο παρασκευής των. (EL)
The cheese is considered one of the oldest occupation sectors in Greece and its products are a key element in our diet. The sector contributes significantly to the country's economy and is one of the main pillars for the development of the rural economy. The purpose of the work is the detailed presentation of Greek cheese products, their production process, legal framework for naming, recording and categorization. In the field of production there are 543 companies that have modern equipment and guarantee the quality and safety of their products. Greece holds the fifth place in the registered products of PDO and PGI in the EU. The criteria for classification of cheeses are many and refer mainly to the type of milk that will be used, the moisture content of the cheese, the fat content, the heat treatment that will undergo during the preparation, the ripening time, the way of use and the technical characteristics. The production of Greek cheeses is on the rise and currently amounts to 228.21 tons. Each region of our country produces its own cheeses that draw information and flavors from each based on traditions, customs and traditions but also from their geographical area. There are many types of traditional cheeses and many of them have been registered as PDO and have received certifications. 71 cheeses have been recorded of which 33 belong to the category of hard and semi-hard cheeses, 18 to soft, 12 with a creamy texture and 8 whey products. Of these, 22 have been registered as a Protected Designation of Origin (PDO), 1 as a Protected Agricultural Designation (PGI) and some of them are in the process of being certified. Most of the production is occupied by soft cheeses, dominated by feta. In second place in terms of the size of domestic production are hard cheeses. At the same time, whey cheeses are of particular interest as production is steadily increasing, dominated by Μanouri. First in the preferences of the consumers are the soft white cheeses and especially the Feta, it is estimated that they have the largest share of the domestic consumption with a percentage that amounts to 50%.The Greece is the leader in cheese consumption in Europe by 32 Kg / per capita / year by selecting primarily cheese from the cutting board and not standardized. Finally, the Greek cheeses are individually and separately and each exudes flavors and aromas of the place of origin and method of manufacture of. (EN)

Τυρί--Ποικιλίες--Ελλάδα (EL)
Τυροκομία (EL)
Cheesemaking (EN)
Cheese--Varieties--Greece (EN)

Παραγωγή τυριών (EL)
Κατανάλωση τυριών (EL)
Είδη τυριών (EL)
Ελλάδα (EL)
Greece (EN)
Cheese types (EN)
Cheese consumption (EN)
Cheese production (EN)

ΔΙΠΑΕ

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.