Το κριθάρι ή κρίθη του οποίου η λατινική ονομασία είναι Hordeum vulgare είναι σιτηρό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο κυρίως για την παραγωγή μπύρας, για ζωοτροφές και λιγότερο για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στην πλειοψηφία του, καλλιεργείται με τα λέπυρα να προσκολλώνται στον σπόρο, όμως υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που καλλιεργείται με αυτά να μην είναι κολλημένα επάνω του που είναι το γυμνοκρίθαρο. Ξεκινώντας, στη βιβλιογραφική ανασκόπηση παρουσιάζεται το κριθάρι. Αναλύονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, τα κριτήρια διάκρισης των ποικιλιών του, οι απαιτήσεις του, εχθροί και ασθένειες που μπορεί να προκύψουν και τα προϊόντα του. Στη συνέχεια οι πληροφορίες εστιάζουν στο γυμνοκρίθαρο. Τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από το κανονικό κριθάρι και οι χρήσεις του. Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζεται το πειραματικό σχέδιο που ακολουθήθηκε, τον Νοέμβριο του 2020. Εγκαταστάθηκε καλλιέργεια πέντε γενοτύπων κριθαριού σε βιολογικό αγρό του αγροκτήματος του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Έγινε μία λεπτομερής μελέτη των αγροκομικών και φυσιολογικώνχαρακτηριστικών τους, που έχουν σχέση με την απόδοση σε καρπό, το εκατολιτρικό βάρος, το βάρος 1000 σπόρων, την χλωροφύλλη (μέτρηση SPAD), το μήκος των σπόρων, το πλάτος των σπόρων, το μήκος του στάχυ χωρίς άγανα και με άγανα και το βάρος των σπόρων του στάχυ. Από τα αποτελέσματα, στις περισσότερες αναλύσεις δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πέντε γενοτύπων. Οι αναλύσεις στις οποίες υπήρξε ισχυρή διαφοροποίηση είναι το εκατολιτρικό βάρος, το μήκος του στάχυ χωρίς άγανα όπως και με άγανα και στον αριθμό σπόρων ανά στάχυ με άγανα. Στο τέλος, παρουσιάζεται ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ όλων των χαρακτηριστικών που μετρήθηκαν. Παρατηρούνται σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην απόδοση και το πάχος 2.5, στο εκατολιτρικό βάρος και το μήκος στάχεων χωρίς άγανα, στο εκατολιτρικό βάρος και τον αριθμό σπόρων στάχεων, στο μήκος στάχεων με άγανα και στο βάρος σπόρων στάχεων.
(EL)
Barley, whose latin name is Hordeum vulgare, is a grain that is cultivated all over the world mainly for the production of beer, for animal feed an less for the preparation of pastries. For the most part, H.vulgare is grown with chaffs attached to the seed. However there is a small percentage where chaffs are not stuck to it which is named Naked barley. To begin with, in the literature review is presented barley. Its morphological characteristics, the criteria for distinguishing its varieties, its requirements, enemies and diseases that may arise and its products are analyzed. Then, the information focuses on naked barley. What differentiates it from regular barley and its uses. In the experimental part is presented the experimental plan, that proceeded in November 2020. A cultivation of five barley genotypes was established in a biological field of the farm of the Institute of Plant Breeding and Genetic Resources (IPGRB). A detailed study was made of their agronomic and physiological characteristics, related to fruit yield, hectolitre weight, 1000 seed weight, chlorophyll (SPAD measurement), seed length, seed width, ear length without or with awns and the seed weight of ear. From the results, in most analyzes, no significant differences were found between the five genotypes. The analyzes in which there was a strong differentiation are the hectolitre weight, the ear length without or with awns and the seeds number per ear with awns. At the end, the correlation coefficient between all the characteristics is presented. Significant correlations are observed between fruit yield and ears length without awns, hectolitre weight and the number of ear seeds, length of ears with awns and in weight of ear seeds.
(EN)