Η αγελαδοτροφία στην Κύπρο – η παραγωγή και η ποιότητα του γάλακτος

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η αγελαδοτροφία στην Κύπρο – η παραγωγή και η ποιότητα του γάλακτος (EL)

Σιαμπουρής, Μιχαήλ

Μητσόπουλος, Ιωάννης

bachelorThesis

2021-12-02
2025-05-19T10:22:26Z


Σκοπός της πτυχιακής μου εργασίας είναι να αναλύσω την αγελαδοτροφία στην Κύπρο. Αρχικά η αγελαδοτροφία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αγροτικής οικονομίας όσον αφορά την απασχόληση και το γεωργικό εισόδημα. O τομέας καλύπτει το 100% των αναγκών της αγοράς σε παστεριωμένο γάλα και το 70% των αντίστοιχων αναγκών σε τυροκομικά προϊόντα ενώ παράλληλα, με ποσοστό 70% περίπου, καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε βοδινό κρέας. Το γάλα αποτελεί την κυρία πηγή εισοδήματος για τους αγελαδοτρόφους και αντιστοιχεί στο 82% ενώ το υπόλοιπο 18% προέρχεται από το κρέας. Οι εκτρεφόμενες γαλακτοπαραγωγικές φυλές είναι κατά κύριο λόγο Holstein/ Friesian ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός 2.098 βοοειδών άλλων φυλών όπως Jersey, Brown Swiss, και κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης Limousin, Black Angus, Charolais καθώς και μιγάδες των παραπάνω φυλών. Ο μέσος όρος βοοειδών ανά εκμετάλλευση για το 2018 υπολογίστηκε στα 263 ζώα ενώ το 2017 ήταν 249. Παράλληλα ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων ανά εκμετάλλευση υπολογίστηκε στα 129 ζώα, ενώ το 2017 ήταν 127 ζώα. Επίσης ο συνολικός πληθυσμός βοοειδών το 2012 ήταν 56.918 χιλιάδες και μέχρι το 2018 έφτασε τις 70.821 χιλιάδες, μια αύξηση 13.903 χιλιάδων βοοειδών που το ποσοστό αυτό φτάνει το 24,4%. Οι παραδόσεις γάλακτος το 2012 ήταν 152.097 τόνοι από 24.101 αγελάδες με μια συνεχή αύξηση που το 2018 οι παραδόσεις έφτασαν τους 228.076 τόνους γάλακτος από 31.878 αγελάδες. Η αύξηση στις παραδόσεις γάλακτος από το 2012 μέχρι το 2018 ήταν 75.979 τόνοι, σε ένα ποσοστό κοντά στο 50%. Τα συστήματα σταβλισμού που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο είναι τα βουστάσια ελεύθερου σταβλισμού με χώρο ανάπαυσης χωρίς ατομικές θέσεις και τα βουστάσια ελεύθερου σταβλισμού με ατομικές θέσεις ανάπαυσης. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε λίπος από το 2012 μέχρι το 2019 αυξήθηκε 0,26% και έφτασε το 3,96% ενώ η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αυξήθηκε κατά 0,17% και έφτασε το 3,55%. Ακόμη κατά μέσο ορό για τα έτη 2015-2020 ο μικροβιακός φόρτος ήταν 62.577 (ανά κ.εκ.) και τα σωματικά κύτταρα 343.405 (ανά κ.εκ.). Συμπερασματικά με βάση τα πιο πάνω στοιχεία η αγελαδοτροφία στην Κύπρο είναι ένας δυναμικός κλάδος αναπτυσσόμενος και συνεχώς εκσυγχρονιζόμενος. (EL)

Βοοτροφία -- Κύπρος (EL)
Γάλα -- Ποιότητα (EL)
Γαλακτοκομία -- Κύπρος (EL)
Dairying -- Cyprus (EN)
Cattle -- Breeding -- Cyprus (EN)
Milk -- Quality (EN)

Κύπρος (EL)
Παραδόσεις γάλακτος (EL)
Αγελαδοτροφία (EL)
Εκτρεφόμενες φυλές (EL)
Cyprus (EN)
Milk deliveries (EN)
Cattle farming (EN)
Breeds being bred (EN)

ΔΙΠΑΕ

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.