Σαλμονέλλωση : αιτιολογία - γενικές αρχές - μέτρα πρόληψης και ελέγχου

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Σαλμονέλλωση : αιτιολογία - γενικές αρχές - μέτρα πρόληψης και ελέγχου (EL)

Σεντελέ, Βασιλική (EL)
Σφούνη, Χαρίκλεια (EL)
Χαρίση, Ελισάβετ - Ντιάνα (EL)

Τσαλογλίδου, Αρετή (EL)
Λαβδανίτη, Μαρία (EL)
Κουκουρίκος, Κωνσταντίνος (EL)

bachelorThesis
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία (EL)
Bachelor thesis (EN)

2024-10-07T16:15:20Z
2021-01-18T00:43:44Z
2016-11-03


Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας -- Τμήμα Νοσηλευτικής, 2016 (α/α8136) (EL)
Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης, στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις είναι ήπια(συνήθως μόνο διάρροια),ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται με πυρετό, έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος, αδυναμία και αφυδάτωση. Ωστόσο υπάρχει και πιθανότητα να αναπτυχθούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 12 έως 72 ώρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για την διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές, καλλιέργεια κοπράνων και αίματος, βοηθούν στην τελική διάγνωση της νόσου. Η ήπια μορφή της σαλμονέλλωσης συνήθως περνάει μόνη της το πολύ σε 7 μέρες και δε χρειάζεται τίποτε άλλο παρά τη λήψη υγρών. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά τότε κρίνεται απαραίτητη η χρήση ορού ή ακόμα και η χρήση αντιβιοτικών. Συμπερασματικά το ενδιαφέρον της θεραπείας τόσο των λειτουργών της υγείας όσο και των πολιτών θα πρέπει να στραφεί στη πρόληψη (τήρηση κανόνων υγιεινής και το κατάλληλο μαγείρεμα )τέτοιων νοσημάτων καθώς και στην έγκαιρη αναγνώριση πρώιμων κλινικών συμπτωμάτων. Τέλος, όσον αφορά τον κοινοτικό νοσηλευτή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προασπιστής της Δημόσιας Υγείας. Με τη σωστή ενημέρωση ,εκπαίδευση και τα θετικά κίνητρα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στη μείωση των κρουσμάτων σαλμονέλλωσης όσο και στην εξάλειψη της επιδημιολογικής της πολλές φορές μορφής. (EL)


έντερο και εντεροβακτήρια (EL)
σαλμονέλλωση (EL)
Salmonellosis (EN)
Intestine and Enterobacteriaceae (EN)

Greek

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Νοσηλευτικής (EL)
Τμήμα Νοσηλευτικής (EL)

Default License




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)