Μετρήσεις ραδιενέργειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μετρήσεις ραδιενέργειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης (EL)

Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος (EL)

Καραστογιαννίδου, Καλλιόπη (EL)

bachelorThesis
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία (EL)
Bachelor thesis (EN)

2020-03-08T20:14:13Z
2024-10-07T21:12:08Z
2018-06-29


Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018--9907 (EL)
Η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη από πλευράς ακτινοπροστασίας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικότερες πηγές φυσικής ραδιενέργειας στο περιβάλλον είναι οι δύο ραδιενεργές σειρές 238U και 232Th με τα θυγατρικά τους στοιχεία καθώς και το 40Κ, ενώ ένα από τα τεχνητά ραδιονουκλίδια που απαντάται στη φύση και έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής του είναι το 137Cs. Τα ραδιονουκλίδια αυτά καταφέρνουν και περνούν στο σώμα του ανθρώπου δια μέσου της διατροφής. Κατά την παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός της συγκέντρωσης των ραδιονουκλιδίων αυτών σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που παράγονται στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων τροφίμων προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία αναλύθηκαν με γ-φασματοσκοπία για τον υπολογισμό των συγκεντρώσεων των προαναφερθέντων ραδιονουκλιδίων εκτός του 235U. Για τα ραδιονουκλίδια 238U, 232Th και 137Cs στα περισσότερα τρόφιμα δεν υπήρξε ανιχνεύσιμη ενεργότητα ενώ όπου υπήρξε ανιχνεύτηκε σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Αντιθέτως για το 40Κ υπήρξαν ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις ενεργότητας στα περισσότερα τρόφιμα με υψηλότερες στα φιστίκια Αιγίνης 257 Bq/Kg, στους ζοχούς 253 Bq/Kg και στα αμύγδαλα 198 Bq/Kg. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ενεργότητες 40Κ ανιχνεύτηκαν στα γαλακτοκομικά από 12-38 Bq/Kg και στο αλεύρι 23 Bq/Kg. Με βάση τις συγκεντρώσεις των τροφίμων που μετρήθηκαν και με βάση τις συστάσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή υπολογίστηκαν οι ετήσιες κατά κεφαλήν ενεργότητες του 40K. Κατόπιν υπολογίστηκε η ετήσια ισοδύναμη δόση του 40Κ. Η συνολική ετήσια ισοδύναμη δόση για τον μέσο ενήλικα υπολογίστηκε σε 0,09 mSv/έτος με μεγαλύτερη συνεισφορά αυτή των γαλακτοκομικών 0,02 mSv/έτος και της μπανάνας με 0,03 mSv/έτος. (EL)
From the point of view of radioprotection observation (follow-up) of the levels of radioactivity is necessary, because of the negative consequences of radiation on the human organism. The main sources of natural radioactivity in our environment are the series of 238U, and 232Th together with their daughter radionuclides, as well as 40Κ, while 137Cs is one of the artificial radionuclides found in nature, important due to its long half-life. These radionuclides manage to get in the human body through diet. In this Paper the concentration of these radionuclides has been estimated in dairy products and vegetables produced in Greece. Food samples from various districts of our country were collected and analyzed through gamma spectroscopy in order that concentrations of the prementioned radionuclides in them be calculated. Although in the majority of our samples radioactivity due to the 238U, 232Th and 137Cs was not traced, in some cases it was found but in very low concentrations.On the contrary, detectable concentrations of radioactivity due to 40Κ were found in most foods, with higher values in the peanuts of Aegina island (257 Bq/Kg), in sow thistles -Sonchus oleraceus- (253Bq/Kg) and in almonds (198 Bq/Kg). The lowest concentrations of activity due to 40Κ were traced in diary products (12-38 Bq/Kg) and in flour (23 Bq/Kg). Based on these concentrations and on the Mediterranean Diet recommendations, the annual per capita radioactivity due to the reffered foods was calculated for 40Κ. Νext, the annual equivalent dose for 40Κ was calculated. The overall annual equivalent dose taken by the average adult is estimated 0,09 mSv/year, the largest contribution coming from dairy and bananas (0,02 and 0,03 mSv/year respectively) (EN)

Ραδιοϊσότοπα (EL)
Γαλακτοκομικά προϊόντα -- Μόλυνση (EL)
Ραδιενεργός μόλυνση τροφίμων (EL)

ισοδύναμη δόση (EL)
ενεργότητα (EL)
ραδιενέργεια τροφίμων (EL)
ελληνικά προϊόντα (EL)
γ-φασματοσκοπία (EL)
radioactivity in foods (EN)
concentration of activity (EN)
gamma ray spectrometry (EN)
equivalent dose (EN)
Greek products (EN)

Greek

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (EL)
Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (EL)

Default License




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)