Επίδραση αιθέριων ελαίων στην μικροβιολογική σταθερότητα συσκευασμένου σε κενό κρέατος κοτόπουλου κατά την συντήρηση σε ψύξη

This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Επίδραση αιθέριων ελαίων στην μικροβιολογική σταθερότητα συσκευασμένου σε κενό κρέατος κοτόπουλου κατά την συντήρηση σε ψύξη

Λυσίτσας, Μάριος

Μπεζιρτζόγλου, Ευγενία
Bezirtzoglou, Evgenia
Παγωνοπούλου, Όλγα
Alexopoulos, Athanasios
Αλεξόπουλος, Αθανάσιος
Pagonopoulou, Olga

masterThesis

2021-06-07T11:05:13Z
2018-10-17


The present study examined the effect of essential oils (EOs) of different origin (mint, oregano and thyme) on the shelf-life and the microflora stability of vacuum packaged chicken meat pieces stored at 4-6 °C. Chicken meat was aseptically sliced in pieces of about 10 g each and they were then divided in two groups: one was packaged under vacuum without any further processing and the other with the addition of a standard quantity of EO. The procedure was repeated thrice, with the use of a different EO each time and specifically mint, oregano and thyme EO. In the case of oregano EO, neither the total viable bacterial count nor the total enterobacteriaceae population was reduced, comparatively to the control group. Nevertheless the pieces where mint EO was added were found with slightly lower populations of both total viable bacteria and enterobacteriaceae, comparatively to the control group, while more significant decreases were observed when thyme EO was used
H παρούσα εργασία εξέτασε την επίδραση αιθέριων ελαίων διαφορετικής προέλευσης (μέντας, ρίγανης και θυμαριού) στην μικροβιολογική σταθερότητα τεμαχίων κρέατος νωπού κοτόπουλου, κατά τη συντήρηση αυτών υπό ψύξη (4-6ο C). Σκεύασμα κρέατος νωπού κοτόπουλου, τεμαχίστηκε άσηπτα σε τεμάχια των 10 γραμμαρίων περίπου, τα οποία εν συνέχεια διαχωρίστηκαν (σε κάθε περίπτωση) σε δύο ομάδες: αυτά τα οποία συσκευάστηκαν υπό κενό χωρίς επιπρόσθετους χειρισμούς και αυτά στα οποία προστέθηκε ποσότητα αιθέριου ελαίου. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε τρείς φορές, σε κάθε μία από τις οποίες χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό αιθέριο έλαιο και συγκεκριμένα μέντας, ρίγανης και θυμαριού αντίστοιχα. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης δεν μείωσε το μικροβιακό φορτίου ούτε της OMX ούτε των εντεροβακτηρίων, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του μάρτυρα, μάλιστα οι τιμές ήταν ελαφρώς υψηλότερες. Μικρή μείωση των πληθυσμών σε σχέση με τις τιμές του μάρτυρα παρατηρήθηκε στην περίπτωση της μέντας τόσο στην ΟΜΧ, όσο και στα εντεροβακτηριοειδή, ενώ η μείωση ήταν σημαντικότερη στην περίπτωση του αιθέριου ελαίου του θυμαριού
Βιβλιογραφία: σ. 30-35
35 σ.


Αιθέρια έλαια
Essential oils
Μικροβιολογική σταθερότητα
Oregano
Microbiological stability
Θυμάρι
Ρίγανη
Thyme
Chicken meat
Essences and essential oils
Κρέας κοτόπουλου

Greek

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
duth


http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
free




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)