Τα τελευταία χρόνια τα τεχνητά ή μη θρεπτικά γλυκαντικά (ΜΘΓ) γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά μεταξύ των καταναλωτών που εκφράζουν μια προτίμηση στα αναψυκτικά ή σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες. Τέτοια προϊόντα επίσης καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από άτομα με άλλες διατροφικές προτιμήσεις ή μεταβολικές διαταραχές ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Ωστόσο, υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη βακτηριδίων, τροποποιώντας έτσι τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και συμβάλλουν στη μεταβολική δυσλειτουργία.
Στη μελέτη μας, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα που περιέχουν κυκλαμικό νάτριο, σουκραλόζη, ερυθριτόλη και γλυκοζίτες στεβιόλης ή μίγματα των ανωτέρω και τα οποία εξετάστηκαν για τις επιδράσεις τους στην κινητική ανάπτυξης δύο μικροβιακών στελεχών Escherichia coli (Ε. coli #11 & Ε. coli #24) και δύο στελεχών Staphylococcus aureus (S. aureus #15 & S. aureus #20) κλινικής προέλευσης. Τα βακτήρια επωάσθηκαν σε πυκνότητες 0,5 μονάδων McFarland σε μικροπλάκες των 96 κελιών με ζωμό Mueller-Hinton και με την παρουσία αυξανόμενων συγκεντρώσεων (0,06-3,66 mg/mL) των παραπάνω εμπορικά διαθέσιμων ΜΘΓ. Κατά τη διάρκεια της επώασης καταγράφηκε η απορρόφηση στα 620 nm από κάθε κελί κάθε 10 λεπτά και για μέχρι 8 ώρες λαμβάνοντας έτσι μια πλήρη καμπύλη ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα υπολογίστηκε και η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC). Το ποσοστό αναστολής της ανάπτυξης καθώς και η ανασταλτική συγκέντρωση που προκαλεί κατά 50% αναστολή σε σχέση με τον μάρτυρα (IC50) υπολογίστηκαν για όλα τα πειράματα και τις επαναλήψεις. Με βάση τα αποτελέσματά μας, η αναστολή της ανάπτυξης ήταν 8,4% (± 4,2%) έως 59,3% (± 1,8%) που καταγράφηκε μεταξύ των διαφόρων βακτηριακών στελεχών ανάλογα με τη συγκέντρωση του ΜΘΓ, ακολουθούμενη από αύξηση έως και 50% της φάσης προσαρμογής (Laq phase) σε σύγκριση με τους ελέγχους. Τα προϊόντα με μείγματα σουκραλόζης, ερυθριτόλης και γλυκοζιτών στεβιόλης παρουσίασαν μέσο IC50 σε σύγκριση με τη σουκραλόζη που εμφάνισε τις υψηλότερες τιμές IC50 και το κυκλαμικό νάτριο το χαμηλότερο. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων των ΜΘΓ στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών
Βιβλιογραφία: σ. 109-110
Artificial or Non-Nutritive Sweeteners (NNS) are getting more attractive among consumers with a preference for sweet foods and soft drinks. Such products are also consumed by those with dietary preferences or metabolic disorders as a substitute to sugar. However, there are scientific reports claiming that the overuse of artificial sweeteners have a major impact on bacterial growth thus altering the gut microbiota and contributes to metabolic dysfunction. In our study, four commercially available products containing sodium cyclamate, sucralose, erythritol and steviol glycosides or mixtures of the above, were tested for their effects in growth kinetics of two microbial strains of Escherichia coli (E. coli 11 & E. coli 24) and two Staphylococcus aureus strains (S. aureus 15 & S. aureus 20) of clinical origin. Bacteria were incubated in densities of 0,5 McFarland Units in 96 well micro-plates with Mueller-Hinton broth and with the presence of increasing concentrations (0.06 – 3.66 mg/mL) of the above commercially available NNS. During incubation the absorbance at 620nm of each well was recorded every 10 minutes and for up to 8 hours. The growth inhibition percentage and the IC50 were then calculated for all experiments and repetitions. Based on our results, a 8.4% (±4.2%) to 59.3% (±1.8%) of growth inhibition was
recorded among the various bacterial strains depending on the concentration of NNS, followed by an increase up to 50% of the Laq phase in comparison to the controls. Products with mixtures of sucralose, erythritole and steviol glycosides presented an average IC50 when compared to sucralose which exhibited the highest IC50 values and sodium cyclamate the lowest. These observations are indications of a negative impact of NNS on microbial growth
110 σ.