Σύστημα H.A.C.C.P. εφαρμογή σε μαγειρεία και αποθήκες τροφίμων στον Ελληνικό Στρατό στην περιοχή του Β. Έβρου

This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Σύστημα H.A.C.C.P. εφαρμογή σε μαγειρεία και αποθήκες τροφίμων στον Ελληνικό Στρατό στην περιοχή του Β. Έβρου

Χατζηαγαπίου, Ηλίας

Plessas, Stavros
Μπεζιρτζόγλου, Ευγενία
Bezirtzoglou, Evgenia
Alexopoulos, Athanasios
Αλεξόπουλος, Αθανάσιος
Πλέσσας, Σταύρος

masterThesis

2021-06-10T09:17:26Z
2019-12-16


Βιβλιογραφία: σ. 103-104
HACCP is a preventive system that is applied at all stages of the food production process, ensuring their safety and therefore the health of the consumer. The purpose of this study was to investigate the application of HACCP principles by the personnel of the kitchens and food warehouses of Greek Army Units in the area of North Evros. The method used to collect the survey data was the questionnaire. Questionnaires were distributed in total to 89 employees of the above specialties and they were anonymously completed in the workplace. The questionnaire included 40 closed-ended questions, covering as much as possible the good hygiene practises and the principles of HACCP system. Statistical analysis was performed during the processing of the questionnaires, using pie charts and bar charts and a quantitative analysis of these graphs to draw the conclusions of the research. The analysis of the data revealed that although the personnel were relatively well aware of the principles of hygiene and food safety, HACCP principles in this area do not appear to be fully implemented
Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων, διασφαλίζοντας την ασφάλειά τους και κατ’ επέκταση την υγεία του καταναλωτή. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η εφαρμογή των αρχών του HACCP από το προσωπικό των μαγειρείων και αποθηκών τροφίμων των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας, ήταν το ερωτηματόλογιο. Συνολικά διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια σε 89 εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων, τα οποία συμπληρώθηκαν ανώνυμα στον χώρο εργασίας. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 40 ερωτήσεις κλειστού τύπου, οι οποίες κάλυπταν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής και τις αρχές γύρω από το σύστημα HACCP. Κατά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε στατιτική ανάλυση, με τη χρήση διαγραμμάτων πίτας και ραβδογραμμάτων και ποσοτική ανάλυση των γραφημάτων αυτών για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι αν και το προσωπικό γνώριζε σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό τις αρχές που διέπουν την υγιεινή και ασφάλεια στα τρόφιμα, απέχει αρκετά από το να θεωρήσουμε πως εφαρμόζει πλήρως τις αρχές του HACCP στο χώρο
110 σ.


Ασφάλεια
Τρόφιμα
Ελληνικός στρατός
HACCP
Hazard Analysis and Critical Control Points
Hazard Analysis and Critical Control Point (Food safety system)
Υγιεινή
Ανάλυση κινδύνου και κρίσιμα σημεία ελέγχου
Hellenic army
Safety
Hygiene
Food

Greek

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
duth


http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
free




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)